NUKKER ⟩ Telenägu Heidi Hanso pidi raske südamega vabakasvatusel olevad linnud kinni panema

lemmik.postimees.ee
Copy
Heidi Hanso
Heidi Hanso Foto: promo

Kui muidu saab näha Heidi Hanso Pajuvärava talu õuel kirevat linnuelu, siis nüüd on pidanud ta asjaolude sunnil sulelised peitu panema. 

Heidi Hanso palub mitte muretseda, sest linnud on kõik elus, kuid kõiksugu varjualustesse vangi pannud. Ta ei teinud seda aga sugugi vabast tahtest. «Ei, mitte vabatahtlikult, sest ma südamest usun vabapidamisse. Isegi nende külmadega valisid mu linnud ise, kus nad on,» kirjutab Hanso Instagrami postituses. 

Tänasest jõustus korraldus, mille järgi peavad kõik Eesti kodulinnud olema metsikute lindude eest peidetud, et vältida linnugripi levikut. «Kanad ja veelinnud peavad olema eraldatud ja selle, kas nad on ikka piisavalt eraldatud või kas ma saan jätkata vee- ja teiste lindude pidamist, otsustab põllumajandus- ja toiduameti ametnik, kes minu tingimusi tõenäoliselt kontrollima saadetakse,» tõdeb loomaarmastaja. 

Heidi sõnul võtab olukord südame alt kõhedaks ja ta annab endast kõik, et viirusega võidelda. Siiski kahtleb ta, kas sellest piisab. «Mul on kodu, mitte tehas või tootmislindla. Kodus on kõik lipp lipi, lapp lapi peal. Igal linnul on süda, hing, iseloom ja vajadus liikuda ja päiksesse vaadata. Muidugi ka ellu jääda,» sõnab taluperenaine. 

Ta katsub suhtuda olukorda positiivselt ja selles natukenegi head näha. Heidi kavatseb teha loomadele parasiiditõrje ja ehk ka vitamiinikuuri. «Saan panna kokku need linnud, kellelt loodan häid tibusid. Saan lasta maasse imbuda kogu õuelinnukakal ja lasta kasvada voolukaabli vahetuse tõttu üleskaevatud muru,» kirjeldab talunik asjade positiivset külge. 

Siiski ei suuda Heidi kõiki muremõtteid eemale peletada. «Mõned aastad tagasi seakatku hirmus sunniti meidki tollases kodus ENNETAVALT ära tapma oma täiesti terveid põssasid seetõttu, et järsku nad jäävad haigeks ja ... surevad ära. Et järsku seetõttu, et minu kodus on siga, nakatub kuskil mingi suur sigala,» meenutab ta kurbi aegu. «Ei, te pole ainsad, kes siin endiselt seost ei näe,» tõdeb naine, kelle südamesse jättis juhtunu jälje.

Lõpetuseks palub ta, et lindude haldjad linnupidajaid hoiaks, et linnud oleksid terved ning et varsti saaks laudauksed valla päästa. «Ja et te suvel saaks neid sulelisi siin kaisutada ja jälle päris kanakaka sisse astuda!» lõpetab Heidi lootusrikkalt postituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles