Koera loomakaitsjatele «loovutanud» omanike ainus võimalus on kohtusse minna

lemmik.postimees.ee
Copy
Kuvatõmmis.
Kuvatõmmis. Foto: Kaader «Kuuuurijast»

Tänases «Kuuuurijas» räägiti hämmastav lugu sellest, kuidas Pätu kodust plehkupanek viis koera omanike ja loomakaitsjate vastasseisuni, mille ainus lahendus tundub olevat kohtusse minek.

Koer Pätu pani kodust plehku veidi enne jõule, kuid pole siiani sinna tagasi jõudnud.

Põltsamaal elavad Pätu omanikud Jaanus ja Jane rääkisid «Kuuuurijas», et Pätu oli perekoer. Kuna pere elab suures talumajas, jooksis koer tavaliselt õues vabalt ringi, aga sai alati vajadusel ka tuppa. Ühel päeval pani Pätu aga kodust jooksu, mispeale asusid omanikud teda kohe ka otsima. «Taskulambiga vaatasime, hõikasime, aga kuskilt mitte midagi,» rääkis Jaanus saates.

Jaanus proovis koera leida sotsiaalmeedia abiga ning sai teada, et Pätu on jõudnud Tartu varjupaika. Mees võttis varjupaigaga ühendust ja koer lubati talle tagasi anda.

Takistuseks osutus aga see, et koer oli kiibistamata ja vaktsineerimata. Omanik lubas lasta need protseduurid koerale ära teha ja nende eest ise tasuda. Sellest hoolimata võeti Jaanusega ühendust ka Eestimaa Loomakaitse Liidust. «Küsiti, et kus kohas, mismoodi te looma hoidsite, selline mõnitamine hakkas, ja sa ei jõua vastata, sa oled niigi juba sellest kõigest väsinud,» rääkis Jaanus.

Loomakaitsjad heitsid omanikele ette, et koer oli steriliseerimata, tal polnud küüsi lõigatud, ta oli räpane ega elanud turvalisel tarastatud alal. Omaniku arvates on Pätu tavaline maakoer, kelle küüsi pole vaja lõigata. «See on täiesti ajuvaba, mis seal toimub,» ütles omanik loomakaitse organisatsiooni tegevuse kohta.

Loomakaitsjatega suhtles ka Jaanuse ema. Ärritunud naine ütles loomakaitsjatele, et nad võivad koera eest hoopis ise hoolitseda. Just selles peitubki kogu loo iva, sest seda ütlust tõlgendasid loomakaitsjad looma loovutamisena. Nüüd on nende sõnul Pätule juba uus omanik leitud.

Pätu endised omanikud pole sellega rahul ning kavatsevad minna kohtusse. Ka politsei sõnul on see olukorra lahendamiseks ainus võimalus.

Põltsamaa vallavanem Andres Vään ütles, et ametnike sõnul on tegu täiesti normaalse perega. Ta lisas, et olukorra tegi keeruliseks see, et Pätu sattus Tartu, mitte Viljandi varjupaika, kellega on vallal koostööleping. Nii ei saanud ka vald selles olukorras kuidagi aidata.

Vaata «Kuuuurijat» VeebiTVst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles