Ei taha, et kass õues hiiri murraks? Teadlastel on lahendus

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: shutterstock.com

Teadlaste sõnul sõltub kassi jahiinstinkt tema kodusest toidulauast ja sellest, kui palju temaga mängitakse.

Paljudele õues käivatele kassidele meeldib linde ja muid väiksemaid loomi püüda ja neid siis omanikule demonstratiivselt ukselävele või diivani ette tuua. Hiljuti läbiviidud briti teadlaste uuring pakub aga nutikaid viise, kuidas seda vältida.

Esiteks on oluline pakkuda kassile liharikast toitu. Uuring näitas, et kassid, kes sõid proteiini- ehk liharikast toitu, tõid saakloomi koju 36 protsenti väiksema tõenäosusega.

Teiseks soovitatakse kassiga rohkem mängida, näiteks mänge, mis imiteerivad jahipidamist. See ei taltsuta kassi jahiinstinkti küll täielikult, kuid 5-10 minutit igapäevast mängimist vähendas saagi kojutoomise tõenäosust 25 protsenti.

Kolmas võimalus on kasutada spetsiaalset lindude peletamiseks mõeldud kirjut kaelarätti (vt pilti allpool), mis vähendas linnupüüdmist lausa 42 protsenti, kuid imetajatele mõju ei avaldanud.

Kassiomanik Lisa George Cornwallist, kelle 3-aastane lemmik nimega Minnie uuringus osales, ütles väljaandele iNews: «Minnie'le meeldib jahti pidada. Päris tihti toob ta oma saagi ka koju ja laseb ta maja peale lahti. Meil on olnud linde magamistoas, rotte prügikastis ja jäneseid sahvris. Kui me aga tema toitumist muutsime, ei tundnud ta jahipidamise vastu enam üldse huvi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles