Loomaarst vastab: kui kaua võib koer külmaga õues olla?

lemmik.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

Praeguse külma ilma puhul on paslik küsida, kui kaua tohib koer külmaga õues olla?

Vastab loomaarst Kertu Kivirand PetCity loomakliinikust.

See, kui kiiresti hakkab koeral külm, sõltub tema tõust, suurusest, karvastikust ja sellest, kas ta on harjunud õues olema. Paksu aluskarvaga põhjamaised tõud võivad ka lumehanges pikutades end hästi tunda.

Lühikarvalistele koertele tuleb kindlasti külmaga sobivad riided selga panna. Pikemaks ajaks õue jäetud koeral peab olema soojustatud kuut, kuhu ilmastiku eest varju minna.

Külma tajumine oleneb ka ilmastikust – niiske ja tuulise ilmaga on külmetamine tunduvalt tõenäolisem. Kui koer väriseb ja kerra tõmbub, on tal kindlasti juba päris külm.

Vaata ka Eesti Loomakaitse Liidu koostatud tabelit, et hinnata temperatuuride mõju.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles