Keskkonnaamet: laske aknalauale kogunenud kiilassilmadel talv rahulikult üle elada

lemmik.postimees.ee
Copy
Kiilassilmad.
Kiilassilmad. Foto: Keskkonnaamet

Aknalaual süüdatud küünla kõrval võid märgata säramas kellegi pisikesi silmi või tiibu. Tegemist on heleroheliselt läikivate kiilassilmadega, kes poevad sügisel sageli tuppa talvituma.

Eestis elab kiilassilmi paarkümmend liiki, majades talvitub sagedamini harilik kiilassilm, kirjutab keskkonnaamet oma Facebooki lehel.

Neil putukatel on jõuluvärvidest rohelise ja punasega vahva seos. Vähese valgusega lagunevad rohekad pigmendid nii, et sama putukas muutub jõulude eel punakaks. Kevadel, kui valgust jälle rohkem, taastub kiilassilmade roheline värvus. Eriti erksalt läigivad kiilassilmade silmad, sellest ka nende nimi.

Kiilassilmad elavad näiteks aedades, parkides, metsades. Suurte võrkjate tiibadega täiskasvanud ehk valmikud on kohmaka lennuga. Kõhutäie leiavad nad taimede õietolmu ja nektarit süües, maiustatakse ka lehetäide nestega. Pisikesed alligaatori sarnased vastsed on aga käbedad ja aplad. Sarnaselt ämblikega on vastsed röövtoidulised ja kehavälise seedimisega. Kiilassilma vastseid kutsutakse lehetäilõvideks ning neid kasutatakse biotõrjes lehetäidest aiakahjurite hävitajatena.

Lase sinagi oma aknalauale kogunenud kiilassilmadel rahulikult talv üle elada. Kevadel aitavad samad putukad aias tõrjuda täisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles