GALERII ⟩ Jääkaru Friida uus peika Rasputin jõudis Tallinna loomaaeda

lemmik.postimees.ee
Copy

Täna pärastlõunal võttis Tallinna loomaaeda vastu oma kõige uuema asuka – isase jääkaru Rasputini. 

Rasputin ehk Raspi toodi Inglismaa Yorkshire Wildlife loomapargist Tallinna loomaaeda EAZA jääkarude paljundusprogrammi koordinaatori soovitusel. Enne Rasputini külastajate ette jõudmist tuleb karul uute oludega kohaneda ning olla karantiinis.

Rasputini transport Yorkshire’ist Tallinnasse algas teisipäeva hommikul ning teekonna läbimiseks kulus koos vahepeatustega neli päeva. Tallinna loomaaia kollektsioonijuhi Tõnis Tasase sõnul ei olnud karu transpordikasti saamine kerge ülesanne. «Tegemist on ligi 500 kg kaaluva mürakaga, kellel on üsna ettevaatlik ja tundlik iseloom. Nüüd, kui karu on kohale jõudnud, anname talle esmalt aega uute olude ja inimestega harjumiseks. Kui karantiin on läbi ning veendume, et karu tervis on korras ja loom on kenasti kohanenud, saame järgmisena lasta Rasputini juba õuealale, kus ka külastajad teda näha saavad.»

Euroopa Loomaaedade ja Akvaariumite Assotsiatsiooni (EAZA) jääkarude paljundusprogrammi koordinaatori soovitusel toodi Rasputin kaaslaseks Tallinna loomaaia emakaru Friidale. «Nii Friida kui Rasputini puhul on liigikoordinaatori hinnangul tegemist omavahel sobivate ja väärt geene kandvate isenditega. Paariliste esmakohtumine toimub ilmselt järgmisel aastal ning eduka paaritumise korral võib neilt oodata väga heade omadustega järglasi. Sündmus saab olema seda erilisem, kuna ainult vähestele Euroopa loomaaedadele antakse jääkarude koordinaatori poolt luba järglasi saada.» lisas loomaaia direktor Tiit Maran. 

Neljapäeval, 19. novembril autosõidul Tallinna loomaaeda 13-aastaseks saanud Rasputin on sündinud 2007. aastal Moskva loomaaias. Lisaks Yorkshire’i loomapargile on Raspi elanud ka Nurembergi loomaaias Saksamaal ning Antibes Marinelandi loomaaias Prantsusmaal, kus on andnud ka neli järglast. Tallinna loomaaias sündinud jääkaru Friida saab 16. detsembril 18-aastaseks ning on ilmale toonud praegu Viini loomaaias elava Nora ja sel sügisel paljundusprogrammi raames La Fleche’i loomaaeda viidud Aroni. EAZA jääkarude EEP paljundusprogramm koordineerib looduses kliimamuutuste poolt ohustatud jääkarude paljunemist Euroopa loomaaedades.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles