PILDID ⟩ Hiiumaal raskelt viga saanud nastik toodi Tallinna ravile (3)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Okaskala alla neelanud nastik.
Okaskala alla neelanud nastik. Foto: Tairo Lutter

Eesti Metsloomaühing tegi eile õhtul Facebooki postituse, kus palutakse heade inimeste abi, et katta Hiiumaalt Tallinnasse haiglasse toodud nastiku ravikulud. 

«Täna päeval tuli meile küllaltki haruldane teade Hiiumaalt, kus abivajajaks oli nastik. Madu on kuidagi õnnetult mingi terava oga endale pea sisse saanud. Kahjuks ei ole meil Hiiumaal sellist inimest, kes teda aidata oskaks. Seetõttu tuuakse nastik mandrile ja sõidab hetkel Tallinnasse abi saama. Loodetavasti saab teda aidata ja nastik saab enne talveund terveks ning leiab endale mõnusa koha, kus kevadeni põõnata,» kirjutas Eesti Metsloomaühing teates.

Okaskala alla neelanud nastik.
Okaskala alla neelanud nastik. Foto: Tairo Lutter

Elu24-ga rääkinud Eesti Metsloomaühingu liikmete sõnul anti neile leiust teada esmaspäevale kella 14 paiku ja juba kell 20 jõudsid mao leidjad temaga Tallinnasse, kus roomaja anti üsna pea üle spetsialistile, kelle juures nastik praegu operatsiooni ootab ja kes hiljem ka tema taastumisega tegeleb. 

Okaskala alla neelanud nastik.
Okaskala alla neelanud nastik. Foto: Tairo Lutter

Siiski palutakse kõigi abi nastiku kliinikuarve tasumisel. Seda just seetõttu, et kuna tegemist on haruldasema patsiendiga, siis kaasnevad ka tema raviga kaasnevad suuremad kulud. Arstiabi on nastikul vaja aga kohe ja öine aitamine on kallis.

Operatsioonieelse aja veedab nastik Harjumaal roomajatega palju kokku puutunud Keity juures. Naine kinnitas Elu24-le, et hoolimata vigastusest on nastik igati vitaalne. 

«Kindlasti on vaja teha röntgenpilt, et selgitada välja vigastuse ulatus ja võõrkeha täpsem paiknemine. Siis ka saame täpsema hinnangu, kas operatsiooniga õnnestub teda aidata,» selgitas metsoomaühing.

Okaskala alla neelanud nastik.
Okaskala alla neelanud nastik. Foto: Tairo Lutter

Mestloomaühingu liikmed rääkisid Elu24-le, et see on ilmselt ka esmakordne kogemus veterinaarile, kellel tuleb ogad nastiku kaelast eemaldada, sest Eestis ei ole varasemalt väga teada, et taolisi operatsioone oleks ette tulnud. 

«Kogenud reptiilidega tegelev inimene andis lootust, sest kuna okas paistab olevat läbi kaela, mitte pea, siis loodame et tal on õnne,» selgitas metsloomaühing Facebookis.

Okaskala alla neelanud nastik.
Okaskala alla neelanud nastik. Foto: Tairo Lutter

Kuna ​maod on Eestis looduskaitse all ja vajavad kogenud spetsialisti abi, et neid käsitleda. Ka see abivajaja läheb peale veterinaari külastust pikaajaliselt eksootikutega tegelenud inimese hoole alla.

«Suure tõenäosusega on ta ogaliku alla neelanud ja siis on ogalik oma ogad laiali ajanud,» rääkis Eesti Mestloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg Elu24-le.

Okaskala alla neelanud nastiku ajutiselt enda hoole alla võtnud Keity.
Okaskala alla neelanud nastiku ajutiselt enda hoole alla võtnud Keity. Foto: Tairo Lutter

Operatsiooni osas oskas Võsujalg öelda niipalju, et see möödub ilmselt edukalt, kuid kõige suurem mure on seotud sellega, kuidas mõjub nastikule narkoos. «Me ei tea, kuidas see talle mõjub ja milline on ärkamine,» selgitas Võsujalg.

Murekohaks on just see, et tegemist on väikese nastikuga. Kas operatsioon toimub juba täna või kolmapäeval, selgub ka lähiajal. «Praegu tunneb nastik end hoolimata sellest, et tal on ogad kaelas, hästi ja see tähendab, et operatsiooniga ei pea kiirustama, vaid saab enne rahulikult kõik nüansid välja selgitada,» rääkis metsloomaühingu liige Elu24-le.

Okaskala alla neelanud nastik ootab Harjumaal arstide otsust, kas talle tehakse operatsioon.
Okaskala alla neelanud nastik ootab Harjumaal arstide otsust, kas talle tehakse operatsioon. Foto: Tairo Lutter

Aegviidu Loomakliiniku veterinaar Ants Raava rääkis Elu24-le, et täna on mao edasine saatus siiski veel ebaselge. Kui algselt arvati, et lugu on lihtne ja ogalik on jäänud nastiku kõrri kinni, siis pärastlõunal ei olnud Raava enam nii optimistlik. «Kui selgub, et siiski osa ogalikust on ka söögitorus, siis on asi keerulisem. Niisama kõrist on ogalikku lihtsam välja opereerida, kuid söögitoru on madudel üks kõige tähtsamaid organeid ja selle vigastamine enamasti midagi head ei tähenda,» selgitas Raava Elu24-le.

Seda, kas nastikule tehakse kolmapäeva hommikul operatsioon Aegviidus, Tallinnas või viiakse ta hoopis Tartusse Maaülikooli spetsialisti juurde, ei osanud Raava veel öelda. 

«Kui ogalik on söögitorus, siis ma praegu ei pea kahjuks lõpp-prognoosi väga optimistlikuks,» tõdes Raava. 

Terveks saanud nastiku tahavad nad Võsujala sõnul tagasi viia Hiiumaale, kuid veel ei ole otsustatud, kas ta lastakse vabasse loodusesse mandril või saare. 

TÄNANE ABIVAJAJA, HIIUMAA NASTIK? Täna päeval tuli meile küllaltki haruldane teade Hiiumaalt, kus abivajajaks oli...

Posted by Eesti Metsloomaühing on Esmaspäev, 26. Oktoober 2020

Toeta nastiku ravi

Eesti Metsloomaühing on vabatahtlikul tegevusel ja vaid annetuste toel toimiv ühing, seetõttu on neile igasugune toetus väga oluline.

Metsloomade aitamiseks vajalikke kulusid saad aidata maksta helistades:

Nr 9009933 – annetad 5€

Nr 9009955 – annetad 25€

Kuula palun kogu jutt ära, sest muidu annetust ei toimu!

Toetuse võib saata ka pangakontole:

EESTI METSLOOMAÜHING, EE952200221067573100

SWIFT/BIC kood: HABAEE2X

Selgituseks: «Hiiumaa nastiku raviks»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles