18. Matsalu loodusfilmide festivalil näeb nii eksootilist India kalakassi kui meilgi levinud oravat

, reporter-toimetaja
Copy
India metsik kass.
India metsik kass. Foto: Matsalu loodusfilmide festival

18. Matsalu loodusfilmide festival toimub 16. - 20. septembrini Lihulas ning edasi üle-Eesti erinevates linastuspaikades. Tänaseks on festival kasvanud juba 12-päevaseks rahvusvaheliseks ürituseks, mis ulatub Lihulast välja Pärnusse, Narva, Tallinnasse, Tartusse ja mujalegi.

Iga-aastasel festivalil tuuakse vaatajani lai valik uutest loodusfilmidest üle maailma. Programmi mahuvad linateoseid nii metsikust loodusest, inimtegevuse ja looduse koosmõjust, keskkonna jätkusuutlikkusest ja looduskaitsest, ekspeditsioonidest ja uurimisretkedest kui ka põlisrahvastest ning nende elust. Festivali kavasse mahub enam kui poolsada filmi, millest kolmandik linastub rahvusvahelises võistlusprogrammis. Filmid võistlevad kahes kategoorias: «Loodus» ning «Inimene ja loodus». Parimad valib välja filmitegijatest ja loodusetundjatest koosnev žürii.

Allpool mõned näited festivalil linastuvatest toredatest loomafilmidest:

«India metsikud kassid - maskeerumismeistrid»

India väikesed kassid on elanud oma suuremate sugulaste varjus. Selles filmis tegeleb loodusfilmimees Sandesh Kadur vähemtuntud kasside saladuste lahtiharutamisega. Ta rändab sügavale haruldase pantriku kuningriiki, külastab India ühte kõige tihedamalt asustatud piirkonda, otsides tabamatut kalakassi ning filmib bengali rebastega kõrvuti elavat rookasside perekonda. Uuenduslik tehnoloogia ja uurimistöö loovad kokku haarava loo, mis tutvustab India maskeerumismeistrite elu.

India metsik kass.
India metsik kass. Foto: Matsalu loodusfilmide festival

«Ood armastusele – äpiga ahv»

Kahel metsikul gibonil on professor ja popstaar, kes tegutsevad kõrgtehnoloogiliste kosjasobitajatena! Lugu imetlusväärsest loodusest, mis on sama dramaatiline kui mõni ooper. Meie noored tulevased armastajad on Skywalker gibonid, uus inimahvi liik, kes avastati 2017. aastal. Hiina-Myanmari piiril kõrguvatesse Gaoligongi mägedesse on jäänud neid vaid käputäis. Giboni elu keerleb ümber laulu ja nende hüüdeid võib kuulda miilide taha. Üksildane emane laulab üle džungli lootuses leida kaaslane kogu eluks. Üksik isane aga elab kahekümne miili kaugusel ja noored ei leia hiiglaslikul maastikul teineteist üles. See on uue ja olulise liigi jaoks kriis ning nõuab äärmuslikku lahendust, sest ilma duetti laulmata ei saa neist kunagi paar.

Gibonid.
Gibonid. Foto: Matsalu loodusfilmide festival

«Paras pähkel - lugusid oravamaailmast»

Oravad on kõige laiemalt teada-tuntud imetajad. Mitmel pool maailmas elavad nad hea meelega linnaparkides, söövad inimese peost ja hämmastavad meid oma akrobaatikaga. Nad elavad erakordselt mitmekesistes elupaikades; mõned oskavad ujuda, mõned elavad puude õõnsustes või maa all, teised armastavad lund või tunnevad end suurepäraselt kuumas kõrbes. Suurimast oravast väiksemani on nende näriliste mitmekesisus jahmatav. See loodusfilm tutvustab mõningaid põnevaid oravaliike kogu maailmast ja näitab, kuidas oravapere saab edukalt hakkama ekstreemsetes oludes ja inimeste naabruses. Naljakates ja lõbusates episoodides saame teada, mis neil kõigil on ühist ja mis teeb nad nii eriliseks.

Orav.
Orav. Foto: Matsalu loodusfilmide festival

Kogu filmikava ja linastumisaegadega saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles