PILDID Hiidlased mälestavad haamriga tapetud rebast: ta oli meile kodulooma eest (10)

Elu24
Copy
Rebasepoeg ei osanud inimest karta.
Rebasepoeg ei osanud inimest karta. Foto: Erakogu

Eile õhtul tuli avalikuks šokeeriv vahejuhtum, kus Hiiu vallaametnik lõi haamriga maha poodi lõksu jäänud rebasepoja. Täna seadis tema kasvamist näinud pere üles mälestuspaigakese. Nad selgitasid, miks rebasepoja saatus neile südamesse läks.

Kärdlas söögikohta pidav Heimar Kuusler selgitas, et tema ja laste jaoks oli rebasepesakonnast saanud juba harjumuspärased kaaslased. «Nende jaoks oli rebasepoegade lähedalt nägemine põnev.»

Üks poegadest oli aga eriti julge. «Istus mul siin terrassi peal kahe meetri peal,» meenutas Kuusler. «Mul endal pole metsloomaga kunagi nii head kontakti olnud,» tunnistas enda sõnul maaelu ja loomadega hästi harjunud hiidlane.

«Läksin õue, vaatan, Reps istub rahulikult,» kirjeldas Kuusler esimest kokkusaamist. Viimast ei häirinud isegi valjemad helid. «Istub meie peaukse ees, kuulab rahulikult muusikat.»

«Läksin välja, hakkasin juttu temaga rääkima, tahtis täitsa lähedale tulla.» Üllatunud Kuusler kartis esmalt, ehk võib tegemist olla marutaudis loomaga. «Aga edasi hakkasime teda järjest tihedamini nägema.»

Mehe lapsed panid julgemale rebasepojale juua ja nimetasid teda Repsiks. «Oli meile kodulooma eest,» kinnitas hiidlane. Vahel pidi ta vaid mõnele lastega külastajale selgitama, et loomakest pole vaja karta.

Vald kodnike palvetele ei vastanud

Kuusleri sõnul oli ammu vallale pesakonnast teada antud. Tulemuseta - kuni traagilise vasardamiseni ei teinud vald ühtegi liigutust, et rebaseid Kärdlast eemale toimetada. «Kolme kuu jooksul pole midagi tehtud,» sõnas mees.

«Keegi midagi ei liiguta,» kirjeldas Kuusler ametnike tegevusetust. «Kui valda lähen, öeldakse, et meil on puhkuste aeg. Mis puhkuste aeg? Kolm kuud puhkuste aeg?»

Võigas lõpp

Senise tegevusetuse tõttu on «lõpplahendus» Kuusleri sõnul seda uskumatum. «Rebane jooksis poodi, ametnik tuli sisse, haamer käes,» kirjeldas ta rebasepoja viimseid hetki.

Mälestuspaik.
Mälestuspaik. Foto: Erakogu

«See oli võigas olukord,» sõnas hiidlane. «Siis tuldi välja võiduka näoga - kätte sain!» Kuusler võrdles tegu loata küttimisega. «Kui mina lähen metsa jahiloata, tapan looma, mis minu karistus siis on?»

Mehe sõnul on mõeldamatu, et ta läheks metsa, lööks maha põdra ja pääseks vastutuseta. Seepärast ootab ta ka vallalt verise teoga hakkama saanud Toomas Vannase suhtes väärikat tegutsemist.

«Me vaatame protseduuri reeglid üle ja vabandame, et nii juhtus,» meenutas Kuusler valla vastust sotsiaalmeedias. «Mis protseduurireeglid? Kas haamriga tohib tappa või kirvega oleks parem?» pahandas ta.

Hiidlase sõnul on see halvim võimalik vastus. «Täna on tööpäev, kutsu mees vaibale, seleta ära,» soovib Kuusler kiiret lahendust. «See inimene võiks kiirelt valla koha pealt tagsi astuda. Mis iganes sellise teo eest karistus on, ta võiks selle saada.»

Kuusler on näinud, et ka mujal Eestis on sarnaseid loomade väärkohtlemise juhtumeid ette tulnud. Tema sõnul võiks rebase mälestamine tuua kaasa selle, et linna kolinud loomade probleemile leitakse kogu riigis rahumeelne lahendus.

Kohalikud olid inimlembese rebasega ammu harjunud.
Kohalikud olid inimlembese rebasega ammu harjunud. Foto: Erakogu

Väikse rebase mälestuspaik

«Tegime korjanduse töö juures, lasime pärja teha,» kirjeldas mees kodanike kiiret tegutsemist. «Raamisime pildid, kaks tükki.» Kui ühte võib näha vundamendiaugu juures, kus rebane elas, siis teise viis ta vallamajja.

«Tõin teile ühe pildi kingituseks,» edastas ta raamitud Repsi pildi vallavolikogu esimehele Aivar Viidikule. «Pange asjaosalisele laua peale.»

«Ei tulnud ühtegi piiksu,» kirjeldas hiidlane ametnike reaktsiooni. «Kõik olid näost valged ja kaamed.» Teine pilt on aga koos pärjaga seal, kus rebasepoeg inimestega läbi käis. Ema ja teine poeg põgenesid minema ning elavad nüüd inimestest eemal.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles