VIDEO ⟩ Hollandi meremaailmas elava müstilise hiidkrabi hirmuäratav välimus on petlik

lemmik.postimees.ee
Copy
Esimene ülesvõte Jaapani hiidkrabist.
Esimene ülesvõte Jaapani hiidkrabist. Foto: Wikimedia Commons

Iidset hiidkrabi liiki nimetatakse teadusliku nimega kui Cretamaja granulata, kes elas 100 miljoni aasta eest kriidiajastul. Sel ajal oli isend veel väiksemates mõõtudes, olles alla 2,5 sentimeetri pikkune. 

Ühe maailma suurima krabilise, Jaapani hiidkrabi jalgade siruulatus võib küündida 4 meetrini, keha kõrgus kuni 37 sentimeetrini ja kaal umbes 20 kilogrammini. Isend elab Jaapani lähedal Vaikse ookeani põhjas, umbes 300–400 meetri sügavusel ning toitub surnud veeloomadest ja vähkidest. Tema elueaks arvatakse olevat kuni 100 aastat.

Kuna tegemist on üsna iidse krabiliigiga, peetakse teda elavaks fossiiliks. Hiidkrabi teaduslik nimetus, Machrocheira kaempferi, tuleneb Engelbert Kaempferist, kes oli Saksa loodusteadlane ja füüsik. Jaapani hiidkrabile on iseloomulik tema erkoranž värvitoon ning 10 pikka jalga. 

Esimesed üleskirjutused hiidkrabist ilmusid 1836. aastal hollandi zooloogi Coenraad Jacob Temmincki poolt, kes pidas märkimisväärseks isendi uskumatult pikki jalgu ning võimet tõsiseid vigastusi tekitada.

Hiidkrabide ajalugu ulatub eelajalooliste aegadeni, 2013. aastal avastasid teadlased vanima teadaoleva hiidkrabi liigi Hispaania põhjaosas. 

Jaapani hiidkrabi.
Jaapani hiidkrabi. Foto: Wikimedia Commons

Kuigi hiidkrabi võib oma suuruse poolest hirmuäratav tunduda, jääb ta kaalu poolest siiski alla Ameerika vähile, kelle kaalunumber ületab hiidkrabi oma.

2009. aastal püüti merest viimaste aastakümnete suurim isend, isane hiidkrabi, kelle jalgade siruulatus on 3,7 meetrit. 20 kilogrammi kaaluv 40-aastane «Crabzilla» asub kõikidele huvilistele uudistamiseks nüüd Scheveningen meremaailma keskmes, Hollandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles