VIDEO ⟩ Tallinna loomaaed kolis haruldase hoolealuse uude elupaika

lemmik.postimees.ee
Copy
Manul Altani
Manul Altani Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaeda külastades on sul võimalik näha üsnagi omapärast tegelast — manulit, keda kutsutakse ka Pallase kassiks. Manul Altani koliti lõvimaja kitsukesest puurist Sise-Aasia väikekiskjate ekspositsiooni.

Julge ja kärmas loom uuris uue elukoha maast laeni põhjalikult läbi, piilus igasse peiduurkasse, märgistas ja püherdas ning sättis end siis jälgima naaberaedikus jalutavaid kulaane.

Manul on väike peidulise eluviisiga kaslane, keda leidub Aasia mägirohumaadel ja põõsassteppides. 2002. aastal hinnati manulite üleilmse populatsiooni suuruseks 50 000 isendit, 2016. aastal oli see vaid veidi üle 15 300 isendi. Liik on arvatud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punase nimistu ohulähedasse kategooriasse. Manul kuulub ka CITESi II kategooriasse, kuid tema küttimine ja temast valmistatud toodete müük on Mongoolias siiani lubatud. 2005. aastal kütiti seal karusnahaäri tarbeks 2000 manulit.

Laia levilaga, kuid vähearvulise populatsiooni ning salapärase ja peidulise eluviisiga manuli uurimiseks on vaja palju ressursse ning rahvusvahelist koostööd. Ühenduse Pallas’s Cat International Conservation Alliance eesmärk on manulite arvukuse hindamine, kaitseplaanide koostamiseks vajalikud ökoloogilised uuringud ning teavitus- ja koostöö kohalike kogukondadega, et tagada manulite ja nende saakloomade säilimine ning kaitse.

Tallinna loomaaeda külastades on sul võimalik näha nii manulit kui aidata piletiostul kaasa ka selle väikese kassiliigi käekäigule looduses! Sinu piletile lisanduv vabatahtlik annetus 1€ läheb Tallinna loomaaia liigikaitse fondi, millega toetad ühenduse Pallas’s Cat International Conservation Alliance kaudu manulite uurimist ja kaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles