Loomakaitsjad kutsuvad loomasõpru üles haisid toetama

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

14. juulil tähistati taas rahvusvahelist haipäeva. Loomade eestkoste organisatsioon Loomus kutsus sel puhul alla kirjutama petitsioonile, millega nõutakse Euroopa Liidus haiuimedega kauplemise keelustamist ja haide kaitse suurendamist.

Haid on võrratud loomad. Nad on elanud planeedil Maa üle 420 miljoni aasta, mis tähendab, et haid ujusid ookeanides juba 200 miljonit aastat enne dinosauruste aega.

Merepargid reklaamivad tihti haide verejanulisust, et sellega uudishimulikku publikut ligi meelitada. Kui 2019. aastal suri üle maaiilma hairünnaku tõttu kõigest kaks inimest, siis inimesed tapavad igal aastal umbes 100 miljonit haid üle maailma kalapüügi kõrvalsaagina, illegaalse kalastuse käigus ja haiuimede saamise eesmärgil.

Haisid jahitakse nende liha ja maksaõli pärast, kuid suurimaks ohuks on endiselt uimede lõikamine. Hai populatsiooni järsul vähenemisel kogu maailmas on tõsised tagajärjed, sest paljud haid on tippkiskjad, kes mängivad mere tervisliku ja toimiva ökosüsteemina hoidmises olulist rolli.

Allkirja petitsioonile saad anda SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles