FOTOD ⟩ Põlvamaal jäi reka alla aastane koer

lemmik.postimees.ee
Copy

9. juulil sai Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) teate Põlvamaal reka alla jäänud koerast. Helistajaks oli juht ise, kes looma teepervele jätta ei tahtnud ja talle abi otsima hakkas. 

Õnnetus toimus Räpina - Põlva maanteel, mõned kilomeetrid Leevakult Põlva suunas. Reka oli sõitnud Leevakult Põlva poole, kui järsku hüppas teele suurt kasvu koer. Õnnetuse hetkel sõitis masin 80-kilomeetrise tunnikiirusega. 

Mõlemal pool teed on teeperv järsk ja kõrge ning piiratud metallist piirdega. Kahel pool teed laiutab mets. Koht on selline, kus looma ei näe tõesti enne, kui too juba auto rataste ette sööstnud on.

Lisaks reka rataste alt läbi käinud koerale oli maanteel ka teine suur koer. Ilmselt avastasid kaks noort vanderselli koos maailma ja tormasid pea ees teele. 

Rekajuht Uku peatas masina ja läks vaatama, mis koerast sai. Loom oli liikunud esijalgade abil roomates võssa. Teine koer oli tema juures ja haukus üsna kaitsvalt ja kurjalt. Päris ligi viga saanud koerale mees minna ei julgenudki.

ELL-i vabatahtlike Kristi Metsa ja Maria Daubaraite kohale jõudmise ajaks oli koer vaevaliselt liikunud lähedalasuvale lagendikule. Neljajalgne lamas liikumatult keras, taguots verine ja ei avaldanud vastupanu, kui ta suukorvistati. 

Et Maria Daubaraite töötab loomaarstina ning tal on suur kogemus traumaloomade stabiliseerimisega, otsustati koer sealsamas kergesse narkoosi panna. Kanderaami abil tõsteti kogukas loom autosse ning asuti teele Tartusse, Maaülikooli loomakliinikusse. 

Kliinikus viidi Hunduks ristitud koer ultrahelisse, röntgenisse ja jätkati ravimite ning tilga manustamist. Vaba vedelikku kuskil ei olnud, põis oli terve, maks ka. Samas veritses koerake üsna tugevasti ning peale pügamist nägid abistajad tagaosas kahte sügavat auku.

Röntgenis selgus, et koera saba on murdunud ning haavad olid tekitatud lahtiste luuotste poolt. Hundu ise liikuda ei suuda. Kõvema paugu on saanud tema vasak külg ning sellel jalal on süvatundlikkus väga väike. Vähemalt on see olemas ja seetõttu on ka grammike lootust rohkem, et ta hakkab kõndima.

Kurvem lugu on närvidega keha tagaosas. Praegu puudub tundlikkus nendes lihastes mis kontrollivad roojamist ja urineerimist. Kuna verejooks ei peatunud, otsustati saba erakorraliselt amputeerida. Täna tehakse koerale ka magnetuuring. 

«Hetkel polegi suurt muud teha, kui palvetada ja loota, et Hundu pääsemine ei piirdu ainult teise sünnipäevaga, vaid koerake saab kunagi taas joosta ja mängida,» kirjutas ELL sotsiaalmeedias. «Saba ta liputada enam ei saa, kuid see pole ka kõige suurem probleem.»

Loomakaitsjad avaldasid, et nendega võttis ühendust ka Hundu väidetav omanik, kes on loomaga juhtunust šokis, ent tal puuduvad koera raviks võimalused. Omaniku sõnul tõmbas aastavanune koer end ketist lahti ja pani jooksu ning on seda varemgi teinud. 

Omaniku rahaliste vahendite nappuse tõttu jääb Hundu esialgu ELL-i hoole alla ning nemad katavad ka tema ravikulud. Esialgne hinnakalkulatsioon 1600 eurot on märgatavalt kasvanud — magnetuuring, taastumisperiood ja füsioteraapia on selle viinud 4000-5000 euro ringi. 

Et ELL tegutseb vaid annetajate toel, paluvad päästjad nüüd loomasõprade abi, et Hundu võlg ära makstud saaks. 

Kui soovid aidata, saad seda teha pangaülekandega: 

Selgitus: «Hundu»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

Annetustelefonid:

9000 777 (5.-) ja

9000 888 (10.-)

Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles