ALATU JAHT ⟩ Võru matkarajal lasti soku pihta märki?

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Võrus hukkunud sokk ei surnud inimese käe läbi.
Võrus hukkunud sokk ei surnud inimese käe läbi. Foto: Heiki Valner / heikivalner.blogspot.com

Loomapäästja Heiki Valner kirjutas hiljuti oma blogis, et Võrumaal, Kose teel asuva elamise juurde tuli arvatavate kuulihaavadega sokk. 

Heiki Valner kirjutas oma blogis, et kohalikud tõlgendasid sokupoolset inimeste poole pöördumist lausa abipalvena ja abi uhkele metsloomale nad ka otsisid.

«Jahipraagiga oleme ennegi kokku puutunud ja nii mõnigi metsaasukas on pärast kuuli eemaldamist loodusesse tagasi pääsenud. Nii ma heasüdamlikule naisele ka ütlesin: «Kuuli võtame välja, taastub tallis obeste juures ja saab metsa tagasi. Aitäh helistamast ja hoolimast!»,» kirjeldas Valner.

Valneri sõnul aga paraku sokupoiss suri, enne kui Valgas tegutsevad loomapäästjad Lenel ja Angelina kohale jõudsid. «Pihta oli ta saanud lausa kolm korda – korra kintsu ja kaks kehasse. Taolistel puhkudel anname asjast teada keskkonnainspektsioonile ja kaasame jahimehe, kel rohkem kogemusi,» selgitas Valner.

«Sellist jama või vigastusi sai tekitada ainult oskamatu salakütt või lasti looma pihta lihtsalt märki, oli jahimehe arvamus. Lahkamine annab juba täpse vastuse, mis, kuidas ja millega,» lisas Valner.

Lugu toimus terviserajal, kus on igasugune jahipidamine ohutuskaalutlustel rangelt keelatud.

«Inimesed võivad ju pihta saada ja sellest ka taoline igati loogiline keeld. Esmasel vaatlusel arvas jääger, et tulistati sportpüssist,» kirjutas Valner.

Teine kohalik mees oli loomapäästja sõnul sama meelt, et tegu oli meelevigase, julmuri või käpardist salakütiga.

«Kindlasti ei ole tegemist jahimehega! See on looduskaitseala ja juba vene ajal oli jahipidamine seal keelatud! See sokk oli tark ja elas seal väga turvaliselt – olen teda toimetamas näinud juba mingi kolm aastat. Me pole talle liiga teinud ja loom vist natuke isegi usaldas juba. Varahommikul kuulsin imelikku karjumist ja kui ta lõpuks end meie maale lohistas, sain aru, et see oligi tema hädakisa. See juhtus kelle viie-kuue paiku. Kahju!» kirjeldas looma leidnud kohalik mees Valnerile.

«No ei lasta loomal elada ja ei kaitse need seadused teda isegi taolises kohas, kus relvadega mitte mingil juhul toimetada ei tohi! Hea vähemalt, et inimesed pihta ei saanud. Keskkonnaamet lubas menetlust alustatada, aga eks näis, kas see ka süüdlase tabamiseni viib,» lisas Valner.

Kõigil, kes juhtusid aga toimunud koledust nägema palutakse sellest teada anda Loomapäästegrupile helistades numbrile 1414 või saates kirja help@animalrescue.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles