Koeraga reisima? Loe, mida kindlasti kaasa pakkida

Copy
Foto: Shutterstock

Perega suvepuhkust planeerides kaasatakse sageli plaanidesse ka lemmik. Olgu reis lühem või pikem, et kõik ettevalmistused paremini sujuksid, tegime nimekirja sellest, mis kindlasti enne lemmikuga reisimist tehtud peab olema või mida kaasa tuleks pakkida.

Kindlasti tasub enne planeerimist üle vaadata reisi sihtpunktiks oleva riigi lemmikloomade sisseveo nõuded. Ja ehkki praegu on reisimine küllaltki piiratud, siis lähimatesse riikidesse oma autoga saab ikka sõita. Üldiselt kehtivad Euroopa Liidu riikides samad reeglid, kuid mõnele riigile on antud õigus kehtestada lisanõudeid.

Teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse sõites peavad olema täidetud järgmised nõuded:

  • Loomal peab olema mikrokiip.
  • Loomaga peab olema kaasas Euroopa Liidu lemmikloomapass, mille on väljastanud loomaarst. Passis peavad olema omaniku ja looma andmed, lemmiku tätoveeringu või mikrokiibi number ning andmed marutaudi vaktsineerimise kehtivuse kohta.
  • Tehtud peab olema ka ussitõrje. Parasiiditõrje peab tegema veterinaararst ja ussitõrje andmed kinnitatakse ravi teinud loomaarsti poolt lemmikloomapassi.

Samas tasub kindlasti veel kord rõhutada, et nõuded võivad olla riigiti erinevad. Kui Soome reisides peab olema loomal tehtud veterinaari poolt ussikuur, siis Lätti sõitmisel see nõutud ei ole. Täpsem info on kirjas veterinaar- ja toiduameti või vastava riigi tolliasutuse kodulehel.

Mida reisiks kaasa pakkida?

  • Transpordipuur. Autoga sõites peab lemmik olema turvaliselt oma puuris terve sõidu vältel. Enne ostmist kontrolli, kas see ikka mahub teie autosse ja kas see on koera jaoks piisavalt suur.
  • Euroopa Liidu lemmikloomapass – ära seda unusta!
  • Korralik matkavarustus. Kui teie plaanidesse kuulub ka üks tore pikk matk, siis võiks lemmikul selleks spetsiaalne varustus olemas olla. Tavaline rihm võib katki minna ja koera pooma hakata, samas kui õigesti valitud traksid, rihm või matkavöö on valmistatud just nii, et need oleksid vastupidavad ja praktilised, kuid samal ajal kerged ja mugavad ega piiraks kellegi liikumisvabadust.
  • Spetsiaalne joogianum. Anna lemmikule värsket vett. Et seda mugavalt ja alati kaasas kanda seal, kus parajasti vett saadaval pole, on loomapoodides spetsiaalselt koertele mõeldud joogipudeleid.
  • Koera magamiskott. Jah, ka koertele on spetsiaalseid magamiskotte, kuhu mõnusalt põhku pugeda. See on eriti vajalik siis, kui ööbite värskes õhus.
  • Kakakotid. Ära unusta oma lemmiku järelt koristada!
  • Päästevest. Kui lähete ujuma, paadireisile või aerulauaga sõitma ja võtad ka koera kaasa, siis pane talle igaks juhuks päästevest selga. Ka kõige vaprama ja tublima ujuja ramm võib ühel hetkel raugeda. Oma kehaehituse tõttu ei saa koer jalgu maha panna nii nagu inimesed saavad, mistõttu võib ta uppumisohtu sattuda.
  • Jahutav vest. Suvi võib väga kuumaks minna, seega ole valmis oma lemmikut pidevalt veega varustama. Vii ta ka ujuma ning pea kindlasti meeles, et seisvasse autosse ei tohi koera isegi natukeseks jätta, kuna kui väljas on üle 20 kraadi sooja, võib pargitud autos temperatuur tõusta kuni 49 kraadini. Pane soojemate ilmadega lemmikule selga jahutav vest — see aitab tal maha jahtuda.

Arvesta kindlasti ka sellega, et kõik koerad ei talu reisimist ja autosõitu, mistõttu võiksid kaaluda ka erinevaid võimalusi, kuhu sellisel juhul lemmik jätta. Pealegi: soojema kliimaga riiki reisides ei pruugi koer, eriti lühininaline aklimatiseeruda ja tal võib olla ebamugav. Kõige parem on, kui keegi perele lähedane inimene saaks tulla teie koju koera hoidma — nii on lemmik oma turvalises kohas ja talle tuttava inimesega. Samas ei tasuks karta erinevaid lemmikloomahotelle, kus töötavad oma ala spetsialistid, kes sinu lemmiku eest meeleldi hoolt kannavad.

Copy
Tagasi üles