Kuidas koera kuuma suveilma eest kaitsta?

Copy
Foto: Shutterstock

Esimesed kuumemad suveilmad on endast juba märku andnud, mistõttu tuleb kindlasti sel palaval ajal mõelda ka oma lemmikule.

Koertel ei ole higinäärmeid, mistõttu saavad nad palavust leevendada lõõtsutades ehk kiiresti suu kaudu hingates. Sellest sageli aga ei piisa, et ülekuumenemist vältida. Koera normaalseks kehatemperatuuriks peetakse 39 kraadi. Kui see tõuseb 41 kraadini, võivad looma organid lakata töötamast. Siin mõned nõuanded ja soovitused, mida jälgida, et suvi sinu lemmiku jaoks ohutult kulgeks.

Ära jäta looma autosse!

Esimene ja kõige tähtsam, mida suvel ikka ja jälle meelde tuletada: mitte mingil juhul ei tohi kuumade ilmadega looma pargitud autosse jätta, isegi mitte varjulisse kohta avatud akendega. Kui väljas on üle 20 kraadi sooja, võib pargitud autos temperatuur tõusta kuni 49 kraadini. Loom kuumeneb inimesega võrreldes kiiremini, seega piisab ainult mõnest minutist, et koeral eluohtlik seisund tekiks.

Tekita lemmikule varjualune

Kui koer veedab enamasti aega õues, loo talle varjualune, kuhu päikese eest peitu pugeda. Hoia varjus ka vett. Et väljas oleks mõnus aega veeta, pane lemmikule selga jahutav vest. Kui lemmik on toas, proovi aknad kinni katta, nii et päike tuppa ei pääseks. Jahutamiseks võid põrandale asetada märja rätiku või spetsiaalse jahutava mati, mida on mugavam kasutada.

Vii koer ujuma

Selleks eelista aega, kui rannas on vähem rahvast ja õhk jahedam. Näiteks on ideaalsed ajad varahommikune aeg, kui päike veel tõusnud pole, ning hilisõhtu, kui päike on juba loojunud. Kindlasti veendu, et koht, kuhu koera ujuma viid, oleks lemmikutele lubatud. Enamasti on avalikes randades koerad keelatud. Kui plaanid minna päevaks randa ja kaasa võtta lemmiku, aga pole kindel, kas saaksid talle seal varjualuse luua, jäta ta parem koju. Rannas olles lase tal võimalikult palju puhata, ära jooksuta teda liialt. Mängida eelistage pigem vees, mitte liival lauspäikese käes. Loomapoodides on küllaltki suur valik veemänguasju, millega just vees lustida. Siinkohal tasub meeles pidada, et on koeri, kellele vees olemine ja ujumine on tõeliseks katsumuseks. Ära vii teda sügavale vette. Oma kehaehituse tõttu on koer ujudes alati samas asendis ega saa väsimuse korral jalgu maha panna nagu inimesed seda saavad. Nii võib koer uppumisohtu sattuda. Pane talle ujuma minnes igaks juhuks päästevest selga. See on kindlasti hädavajalik ka siis, kui plaanid koera paadireisile või aerulauale kaasa võtta.

Lemmiku isiklik bassein

Kui aga ujuma minna ei ole võimalik, pane aeda väike bassein. Loomapoodides müüakse juba spetsiaalselt koertele mõeldud basseine. Aga võid basseini ka ise ehitada – ole loov! Tihtipeale on bassein isegi parem kui näiteks tiik aias, kuna tiigi seinad on sageli järsud ja libedad, mistõttu on koeral sealt keeruline välja tulla. Spetsiaalselt koertele mõeldud basseinide puhul on sellele kõigele aga mõeldud.

Anna koerale puhkust

Olenemata kasvust, tõust, vanusest või karvapikkusest ohustab kuumarabandus kõiki koeri. Eriti suures ohus on aktiivsed koerad ja töö- või jahitõud, näiteks spanjelid, karjakoerad ja retriiverid. Kuuma ilmaga tuleks lasta neil võimalikult palju puhata. Kui aga on näha, et koeral on energiat üle ja ta vajab tegevust, vii ta ujuma. Pikemateks jalutuskäikudeks eelista varahommikust või hilisõhtust aega, kui ilm jahedam on. Et jalutuskäigud mõnusad oleksid ja lemmik värsket vett juua saaks, võta kaasa veeanum või spetsiaalne koertele mõeldud joogipudel. Kindlasti ära lase lemmikul lombist vett juua, kuna see on soojal ajal soodne pinnas bakterite levikuks ja sealt juues võib koer haigestuda eluohtlikku nakkushaigusesse leptospiroosi.

Vesi on oluline!

Vedelikupuudus võib tekkida väga ruttu ja ainuüksi väike kogus vett teeb imet. Jälgi, et koeral oleks ligipääs puhtale veele ja vaheta vett tihedamini kui muidu. Vali anumaks selline nõu, mida ei saa ümber ajada, ja pane see varju.

Tee koerale jäämaius

Igal suvel jääb sotsiaalmeediast silma mõni pilt jäätist limpsivast lemmikust. Ja ehkki jäätis on väga värskendav, ei tohiks koerad seda süüa. Ainuüksi juba seepärast, et enamikul koertest on laktoositalumatus ja piimatooted võivad häirida nende seedesüsteemi tööd. Selle asemel tee parem koerale tema enda lemmikmaiustest üks jäine gurmee. Selleks täida väike vorm konservtoidu ja veega ning pista jääkülma. Hulka võid segada ka vastavalt looma maitsele erinevaid aedvilju. Nii ei ole jäätis mitte ainult jahutav, vaid ka tervislik. Püüa siiski jälgida, et koer liiga suurt kogust korraga ei sööks, kuna suur kogus jäist toitu võib looma magu ärritada.

Ülekuumenemise märgid

Õnneks ei ole koerte ülekuumenemise märke keeruline märgata ja seetõttu on õige tegutsemise korral võimalik ka ruttu reageerida. Kui märkad, et koer on muutunud rahutuks, nõrgaks, tal on tasakaalu- ja seedehäired, tekivad hingamisraskused ja ta oksendab, vii ta ruttu varju, tee märjaks käpad, kõhualune ja peapealne ning seejärel pöördu lemmikute kiirabisse.

Copy
Tagasi üles