Koera leitsakuga autos hoidnud mees: see ongi tema kuut!

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Kuumas autos kinni olnud Dan.
Kuumas autos kinni olnud Dan. Foto: Kuvatõmmis videost

Eesti Loomakaitse Liit jagab oma Facebooki seinal hämmastama panevat lugu, kuidas üks koeraomanik hoiab oma lemmikut palavaga autos kinni, kuid politsei ei tee väidetavalt midagi.

Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) sai ühelt murelikult kodanikult teate, et Tallinnas Spordi 13 maja sisehoovis on koer, kes on autos kinni juba mitu päeva. Seepeale teavitas ELL juhtunust häirekeskust, kust võeti auto omanikuga ühendust.

Väidetavalt ei saavat omanik koera tuppa võtta, sest hooldab korteris vanainimest. Samal ajal lubas mees koera autost ikkagi ära viia ja seda ta ka 10 minuti pärast tegi. Sellega asi aga kahjuks ei lõppenud.

Järgmisel päeval sai ELL kõne teiselt inimeselt, kes teatas samuti autos kinni olevast koerast juba eelnevalt mainitud aadressil. Vaatepildist šokeeritud inimese sõnul oli aken veidi praokile jäetud ja joogikauss kõrvale pandud. Paraku ei mõelnud koeraomanik vist sellele, et praokil aknast pole palju kasu, kui õues on ligi 30 kraadi sooja.

ELL palus inimesel teatada juhtunust häirekeskusesse, mida ta ka tegi. Häirekeskusest saadeti seejärel välja päästeametnikud, kes said ühendust autoomanikuga, kellele kõnealune koer kuulub. Päästjatele olevat mees väitnud, et koera ei saa tuppa viia ja talle meeldibki autos olla.

Loomakaitsjad politsei tööga rahule ei jäänud

Kuna päästeametnikud ei saa koera jõuga ära võtta, siis nõustusid nad ELLiga, et sellega peaks tegelema politsei. Nii helistaski ELL uuesti numbrile 112, kust nende kõne edasi politseile suunati.

«Tagasi helistava politseioperaatori suhtumine oli jahmatav. Esimene lause oli, et politsei ei saa midagi teha. Loomulikult tekkis seejärel meie poolt hämmingut tekitav reaktsioon, kus üritasime politseid veenda, et seadus seda siiski võimaldab, kui looma elu on ohtu seatud. Politseil on õigus ohus olev loom ära võtta ja viia näiteks varjupaika, fikseerida sündmus ja see siis edastada veterinaar- ja toiduametile, kes seda edasi menetleb.

Operaator kuulas meie jutu ära, küsis, kas oleme oma monoloogi lõpetanud ja pani kõne kinni. Tagasi helistades vastati, et neil on nii palju teisi juhtumeid ja pole aega meid kuulata. Samuti ei peaks me õpetama, kuidas teise ametkonna inimesed oma tööd peavad tegema,» seisab ELLi Facebooki lehele tehtud postituses.

ELLi sõnul on politseist varem loomakaitsjatele küll palju kasu olnud, kuid nüüd tundub, et tegelikult sõltub kõik sellest, milline inimene parasjagu operaatoripuldis on. «Kui loomasõber, siis saab koostöös politseiga loomad päästa, kui mitte, siis ei huvita loomad ega nendega seonduvad seadused isegi mitte politseid,» seisab emotsionaalses sotsiaalmeedia postituses. ELLi andmetel hoitakse koera niiviisi autos juba mitu kuud.

Loomakaitsjatel õnnestus vene keelt kõneleva koeraomanikuga hetkeks ka ise telefonitsi rääkida. Meesterahvas olevat arvanud, et kui koera dokumendid on korras, siis pole ta midagi valesti teinud. Veel ütles mees loomakaitsjatele, et auto ongi tema 15-aastasele koerale kuudi eest.

Antud lugu tegi loomakaitsjad nõutuks, sest kuidas saavad nemad ilma politsei sekkumiseta seda koera aidata? «Kui murrame autosse, saame ise kriminaalkorras karistada. Jätame murdmata, võib koer selle palavusega surra. Ausalt öeldes ongi veel ime, et seda juhtunud pole,» kirjutab ELL postituse lõpetuseks ja palub inimestel nõu anda, mida sellises olukorras teha.

26. juunil politsei- ja piirivalveameti tehtud Facebooki postitus:

Lõpp hea, kõik hea

Õnneks hakkas sama juhtumiga tegelema ka loomapäästegrupp, eesotsas Heiki Valneriga. Kuna omanik koera korterisse sisse ei saanud võtta, siis hakkas Valner otsima mõnda muud alternatiivi. Peagi leitigi koerale uus elupaik – garaaž. Ja kuigi seegi ei ole Valneri sõnul just parim variant, siis ikka tunduvalt parem kui ahi-autos surma ootamine.

Valner leppis koera peremehega kokku, et sõidab sealt aeg-ajalt mööda ja käib Dani vaatamas, omanik oli selle plaaniga igati päri.

Olgu öeldud, et päris igaveseks mehe neljajalgne sõber garaaži elama ei pea jääma. Nimelt elab koeraomanik tegelikult Pärnus ja on enda sõnul vaid ajutiselt Tallinnas sugulasi hooldamas.

Soovime Danile palju tervist ja loodetavasti pääseb ta juba õige pea oma koju tagasi! Paneme ka teistele loomaomanikele südamele, et lemmiku koht ei ole autos – ammugi mitte suvel!

Politsei kommentaar:

Vastab Mustamäe-Kristiine piirkonnagrupi vanemkomissar Ingrid Veli:

27. juunil kella 11 ajal teatati häirekeskusele, et Kristiines Spordi tänaval pargib teist päeva sõiduauto, milles on koer. Politsei tavapärane käitumine sellise teate puhul on võtta kohe ühendust auto omanikuga. Politsei operatiivteabetalituse korrapidaja helistas  omanikule ja selgitas, et nii palava ilmaga ei tohi loomi autos hoida ning omanik lubas 15 minuti jooksul auto juurde minna. Selle info edastasime ka teatajale. Lisaks andis korrapidaja info edasi kohalikule piirkonnapolitseinikule.

28. juunil kella 16 ajal teatati häirekeskusele, et koer viibib jälle samas autos. Päästeametnikud sõitsid olukorda hindama ning tuvastasid, et auto aken oli lahti ja koeral oli vesi olemas. Lisaks lasi omanik loomal vahepeal ringi liikuda. Seega ei olnud looma elu antud olukorda hinnates ohus. Politsei korrapidaja andis sellekohase tagasiside ka teatajale.

Märgates sõidukis looma, kes on ohus, tuleks sellest teada anda hädaabinumbril, et politsei saaks võimalusel tema omaniku kiiresti kindlaks teha. Juhul, kui omanik oleks ise autost pikemat aega eemal olnud ning sellega looma elu ohtu pannud, oleks politsei võinud olukorda teisiti sekkuda. Varasemalt on politsei loomade elu päästmiseks ka sõiduki klaasi purustanud.

Kuigi looma elu ei olnud seda olukorda hinnates ohus, võtab piirkonnapolitseinik sellest hoolimata looma omanikuga uuesti ühendust, et kontrollida, kas koera heaolu on tagatud. Vajadusel kaasame loomaomanikuga suhtlemisele teisi osapooli nagu veterinaar- ja toiduameti, Tallinna munitsipaalpolitsei või loomakaitsjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles