Mis saab politseikoerast pärast teenistusaja lõppu?

Anna Maria Naanuri
, suvereporter
Copy
Politseikoerte seas on üheks kõige populaarsemaks tõuks just saksa lambakoerad.
Politseikoerte seas on üheks kõige populaarsemaks tõuks just saksa lambakoerad. Foto: shutterstock.com

Politseikoera psüühika iseärasusi arvesse võttes jätkab koer teenistusaja lõppedes oma elu küll armastava pere juures, täites edaspidi armastava lemmiku kohtustusi, kuid uueks omanikuks saab enamasti vastava pädevusega koerajuht või politseiametnik, vahendab rd.com.

Esmajärjekorras eelistatakse koerale kodupakkujaks endist koerajuhti, sest looma ja ametniku vahelise aastatepikkuse treeningu ja töösuhte läbi tekkinud usaldus ning side tagavad loomale pensionipõlves turvalise keskkonna.

Clickorlando.com vahendab, et peale K-9 tööaja lõppu adopteerib ligi 90% koerajuhtidest oma teenistuskoera ametlikult endale.

Üldjoontes saavad tsiviilisikud õiguse teenistuskoera adopteerida alles siis, kui koerajuht on siit ilmast lahkunud, tal puudub võimalus koera ülal pidada või politseiametnike seas ei leidu sobivaid kandidaate.

Kõrge stressitasemega tööd tehes võib teenistuskoera käitumismaneer tööaja lõppedes erineda kodukasvatusega lemmiku omast. Koeral võivad vallanduda agressiooni nähud, ärevushäired ja posttraumaatilise stressihäire sümptomid. 

Politseikoerte teenistusaeg lõppeb üldjuhul nende 7—11-aastaseks saamise vahemikus, vahendab thesprucepets.com. Varasemalt oli tavaks teenistuskoerte eutaneerimine, mis lõpetati peale Bill Clintoni allkirjastatud seadusemuudatuse jõustumist 2000. aastate alguses.

Politseikoer kategoriseerub Politsei ja piirivalve seaduse alusel aktiivseks erivahendiks.

Politseikoertele on antud ülemaailmne tähis K-9, mis otsetõlkes viitab koera funktsioonile ühiskonnas kui korrakaitses kasutatavale abivahendile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles