Loomakaitsjad tahavad Kalamaja legendaarsele «tontkoerale» mälestusmärgi püstitada

lemmik.postimees.ee
Copy
Žorikuta ei kujutaks Kalamaja elanikud oma kodukanti ettegi
Žorikuta ei kujutaks Kalamaja elanikud oma kodukanti ettegi Foto: Heiki Valner / MTÜ Loomapäästegrupp

Keegi meist pole igavene ja see käib ka Kalamaja kuulsaima koera Žoriku kohta. Aastaid on Žorik elanud omapäi — inimestelt võtab ta toitu vastu, kuid hinges on koer vaba ja katsed teda püüda on alati lõppenud kutsa minema lipsamisega.

Žorik on Kalamaja osaks olnud aastaid ning kohalikele on ta vägagi armsaks saanud. Koera tegemistel hoitakse innukalt silma peal, temast tehtud pilte ja videosid postitatakse sotsiaalmeediasse. Üliarg mustvalge koer on teadaolevalt 12-aastane ning viimased ajad annavad mõista, et kauaks teda siia ilma tõenäoliselt enam ei jätku.

Aastate jooksul tundis nii mõnigi inimene Žoriku suhtes muret ja korduvalt leiti, et koer tuleks kinni püüda, varjupaika viia ja uut omanikku ootama jätta. Püüdmist isegi katsetati, kuid Žorik oli alati kiirem ja kavalam. 

Pärast seda, kui ta omanik aastaid tagasi suri, kohanes loom erakordselt hästi ja saab oma eluga hakkama. Kunagi pole ta kedagi rünnanud ning seetõttu nõustusid ühel hetkel ka Tallinna kodutuid loomi haldava Varjupaikade MTÜ töötajad, et vanas eas hulkurkoera kiusata ei tohiks ning inimeste käsu ja keelu all ta õnnelik ei oleks. 

Ilmselt jääb see suvi Žorikule viimaseks
Ilmselt jääb see suvi Žorikule viimaseks Foto: Heiki Valner / MTÜ Loomapäästegrupp

MTÜ Loomapäästegrupp algataja Heiki Valneri sõnul on Žoriku kohta viimastel päevadel tulnud iseäranis palju vihjeid. «Ühel õhtul näiteks väideti, et ta «krambitab ja vahutab». Kontrollisin ja ei vahutanud. Paar tundi tagasi anti aga teada, et Žorik-poiss on surnud. Ei olnud ta ühti, aga selge on see, et tänavune suvi jääb sümboli staatusesse tõusnud koerale ilmselt viimaseks,» näitlikustas loomakaitsja. «Kui Žorik enam üldse ei liigu, siis võtan ta kaasa. Ise loodan, et tema maine tee lõppeb sama loomulikult nagu see algaski - vabana, uhkena, iseseisvalt ja ikka Kalamajas.»

Valneri peas on aga mõnda aega küpsenud plaan — kui õige aeg käes, soovib ta Loomapäästegrupi egiidi all algatada korjanduse ühe soliidse koerakuju tellimiseks. «Tallinna linnavalitsus ilmselt leiaks sellele ka väärika kohakese Kalamajas ning nii oleks see eelkõige kohaliku rahva südametesse pugenud koer jätkuvalt veel väga pikka aega koos meiega,» ütles Valner.

Žorik oma kuju avamist ilmselt oma silmaga enam ei näe, sest talle antud aeg saab enne otsa. Tal pole vägevat ja dramaatilist elulugu, aga ometigi sümboliseerib ta Kalamaja boheemlaslikku vaba vaimu, meelsust ja õhkkonda paremini kui keegi teine. 

Žoriku-skulptuuri paigaldamisidee sai sotsiaalmeedias sooja vastuvõtu osaliseks ja paljud inimesed lubasid selle teostumist toetada. Teiste seas võttis Valneriga ühendust maalappi omav ettevõte, mille juhtkond on rõõmuga valmis postamendile sobiva kohakese leidma. Kui kaua plaani elluviimine aega võtab, ei oska Valner prognoosida, kuid juba täna hakatakse selle täpsemaid detaile paika panema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles