Loomaarst vastab: kas kass peab karvapalle köhima?

lemmik.postimees.ee
Copy
Tegelikult kassid karvapalle ei köhigi
Tegelikult kassid karvapalle ei köhigi Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kas kass peab karvapalle köhima? Mäletan, et vana kass tegi seda, praegune ei köhi kunagi... Kas need tulevad tal ikka kuidagi välja või jääb see karvakera kõhtu pidama?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Kassid ei köhi karva kunagi välja, kuid võivad seda maosisuga välja oksendada, kui karvu on nii palju, et tekib maoärritus. Seda esineb üldjuhul pikakarvalistel kassidel, keda piisavalt ei kammita või kelle karv on ebatavaliselt lahti.

Enamasti liiguvad karvad muu soolesisuga läbi soolestiku ja väljuvad roojaga. Kui kass kipub karvapalle oksendama, kuid end muidu hästi tunneb, võib proovida esmalt ussirohtu ja karvapallipastat anda.

Oksendamise jätkumisel tasuks kindlasti loomakliinikusse pöörduda, sest harvem võib näiteks soolestiku motoorika aeglustumisel tekkida piisavalt suur karvapall, et soolestiku sulgust või võõrkehaefekti tekitada. Uskumus, et kassid normaalselt oksendavadki, on müüt ja võib raske terviseprobleemi diagnoosimist takistada.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles