Loomaarst vastab: miks tekivad kassi lõua alla punnid?

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Avastasin oma 13-aastase kassi lõua alt imeliku laigu. Umbes kuu aega tagasi oli tal selline samuti lõua all, aga teises kohas. Esimene laik on ära paranenud ja asemele on tekkinud uus. Kas tegu võib olla kassi aknega? Oskate ehk nõu anda, millega võiks seda määrida. Kuna tegu on väga kurja kassiga, on temaga loomaarsti juures väga raske toimetada, sest vabatahtlikult ta ennast arstil vaadata ei lubaks.»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Tegu võib olla aknega, aga ka pustuli (mädapunnike) või paapuliga (põletikuline täpike), mis võib olla põhjustatud väga mitmest erinevast faktorist. Kui kass ka õues käib, võib teistelt loomadelt saadud kriimustus põletikuliseks minna.

Esmalt võiks proovida punnikesi desinfitseeriva lahusega iga päev vähemalt kaks korda puhastada. Lahus peaks olema alkoholivaba, näiteks kloorheksidiiniga, saadaval apteekides, loomakliinikutes, loomapoodides ning ka salvrätikute kujul. Jälgida, kas kass kratsib lõuaalust, misjuhul võib krae kandmine vajalik olla.

Kui kahjustusi tekib juurde või olete jätkuvalt mures, tasuks ikkagi loomaarsti külastada. Ka pahurate kiisudega saab mõnikord tegeleda, kui nad näiteks käterätiku sisse keerata.

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles