MÜSTEERIUM LAHENDATUD ⟩ Teadlased avastasid, kuidas koaalad vett saavad

lemmik.postimees.ee
Copy
Koaala eukalüptipuud lakkumas
Koaala eukalüptipuud lakkumas Foto: Echidna Walkabout and Koala Clan/via REUTERS / Scanpix

Hiljuti avaldatud uuringus lahendasid teadlased saladuse, mis neid pikka aega vaevanud oli. Kuidas saavad koaalad piisavalt vett, kui nende toidulaud koosneb vaid eukalüptilehtedest? 

2006. kuni 2019. aastani läbi viidud jälgimiste käigus avastati, et vihmasadude ajal asusid koaalad eukalüptipuude siledat koort lakkuma, et niiviisi vihmapiisku keelele püüda. Varasemalt arvati, et koaalad olid eluks vajaliku veehulga võimelised saama söödud eukalüptilehtedest, sest neid ei nähtud kunagi vett joomas. 

Uuringut juhtinud Sydney ülikooli etoloog Valentina Mella kirjutas teadusväljaandes «Ethology» avaldatud uuringus, et koaalasid ei ole pea kunagi vaba vett joomas nähtud ning seetõttu eeldati, et nad teevad seda vaid ekstreemse vedelikupuuduse korral. Loomade käitumismustreid jälgides selgus aga, et vihmavett kasutavad nad agaralt ära. 

Koaalad püsivad suurema osa oma elust puulatvades, kus söövad eukalüptilehti. Päevast 20 tundi veedavad nad magades ja energiavarusid kokku hoides, sest lehtede seedimine nõuab palju energiat. Aktiivsed on nad öösiti ning lahkuvad puude otsast vaid paaritumiseks või parema peatuspaiga leidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles