AINULAADNE VAATEPILT ⟩ Esmakordselt Eestis on tuttpüti pesaelu otsepildina igaühe nutiseadmes

lemmik.postimees.ee
Copy
Tuttpütt
Tuttpütt Foto: Andreas Trepte / CC BY-SA / Scanpix

Mitte kunagi varem ei ole saanud Eesti ühe omapärasema veelinnu tuttpüti pesaelu jälgida otsepildis, kuid nüüd on see võimalik Lõuna-Eestis asuvale järvele paigaldatud veebikaamera vahendusel.

Otsepilti aasta linnu tuttpüti pesast saab vaadata YouTube’i keskkonnas SIIN. Pesas toimuvast saab lugeda portaali Looduskalender foorumist.

Pesakaamera asub tüüpilisel tuttpüti järvel – see on suurem kui 20 hektarit ning asub keset kultuurmaastikku. Nagu ka see järv, on tuttpüti pesitsusjärved taimestikurikkad ja valdavalt rohkem kui 2,5 meetrit sügavad.

Kaamerast paistvat vettinud ja ujuval taimekuhilal asuvat pesa ehitavad mõlemad vanalinnud hoolikalt koos ning paigutavad selle nii, et pesalt oleks mugav ennast otse vette libistada. Praegu näeb pesas kahte muna. Kokku muneb tuttpütt kolm kuni kuus (tavaliselt neli) elliptilise kuju ja väikse kanamuna suurust muna, mis on algul sinakasvalged, kuid muutuvad ajapikku määrdunud kollakaspruuniks.

Emaslind muneb tavaliselt kahe päeva tagant. Kuna kaameraga pessa munes emaslind teise muna 10. mail, munes ta esimese muna tõenäoliselt 8. mail. Emas- ja isaslind hauvad koos mune ning hauduma asuvad nad kohe pärast esimese muna munemist. Seetõttu ei kooru ka pojad kõik korraga, vaid mõne päeva jooksul. Kaameraga pesas võib esimese poja koorumist oodata 3.–5. juuni paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles