Loomaarst vastab: miks on koera nina kuiv?

lemmik.postimees.ee
Copy
Nina vajab igapäevast niisutamist ja hooldust
Nina vajab igapäevast niisutamist ja hooldust Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Koera nina on kuiv ja krobeline. Tihti lõheneb ninasõõrme juurest. See on tal juba aasta või rohkemgi. Mis on viga?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Lõhede tekkimine näitab, et nahk on väga kuiv, tegu on keratinisatsioonihäirega (naharakkude küpsemise protsess). Mõnedel tõugudel on tegemist geneetilise haigusega — nina hüperkeratoosi ehk parakeratoosiga, millele saab ka geenitesti teha.

Nina vajab igapäevast niisutamist ja hooldust, näiteks niisutavate kreemidega, mis on ohutud, kui koer keelega üle nina limpsab. Lõhenev nahk on valulik ja infektsioonidele vastuvõtlik. Kui esineb ka nahavärvuse muutust ninal või nahakahjustusi mujal piirkonnas, tasuks loomaarsti visiidile pöörduda, kuna tegu võib olla mõne autoimmuunhaigusega

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles