JÄTA LOOM RAHULE ⟩ Loodusest üles korjatud jänesepoja eluküünal kustub inimeste teadmatusest

lemmik.postimees.ee
Copy
Mõni jänesepoeg võib inimese abi vajada, kuid suurem osa neist saab iseseisvalt hakkama
Mõni jänesepoeg võib inimese abi vajada, kuid suurem osa neist saab iseseisvalt hakkama Foto: Eesti Metsloomaühing / Facebook

Inimesed kipuvad teinekord loodusest kaasa võtma jänesepoegi, sest väikesed loomad näevad abitud välja ning tekib vastupandamatu soov nende eest hoolitseda. Sageli on sellel teguviisil aga traagilised tagajärjed.

Jänesepoegade hoolitsemise õpetusi loetakse internetist ning sageli antakse loomadele sobimatut toitu: lehmapiima, kohvikoort või rõõska koort, kuhu mõni segab ka munakollast ja -valget. Pikk-kõrvade seedimine on aga ääretult õrn ning iga vale toiduaine võib sellele niivõrd rängalt mõjuda, et loom sureb piinarikkalt. 

Vanemateta loomapoegi, kui nad just silmnähtavalt abi ei vaja, ei tasu tegelikult üldse loodusest koju tuua. Jänesepojad ongi üksinda — jäneseema annab pojale rammusat piima ja jätab ta omapäi. Jänestel on lühike lapsepõlv, aga nad ei ole abitud.

Juhul, kui jänesepoeg on sõidutee ääres, tuleks ta veidi eemale metsatukka tõsta. Kui loom on aga vigastatud, võtta koheselt ühendust Eesti Metsloomaühinguga, mille vabatahtlikud tema eest hoolt kanda oskavad. Kui looma elu aga ohus ei ole, tuleb ta jätta samasse kohta, sest jäneseema tuleb pojale õhtul järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles