Külastajatest tühjaks jäänud loomaaed innustas hiidpandad kümnendi jooksul esimest korda paarituma

lemmik.postimees.ee
Copy
Hiidpandad Ying Ying ja Le Le
Hiidpandad Ying Ying ja Le Le Foto: ANTONY DICKSON/AFP/Scanpix

Hong Kongi loomaaias 13 aastat koos elanud hiidpandad Ying Ying ja Le Le paistsid hästi läbi saavat, kuid ei tundnud huvi paaritumise vastu. Selgus, et neil oli vaja vaid privaatsust.

Hong Kongi Ocean Parki loomaaed teatas esmaspäeval, et Ying Ying ja Le Le olid pärast kümneaastast pausi edukalt paaritunud ning kui kõik kulgeb plaanipäraselt, võib loomaaias lõpuks ometi kuulda pisikeste käpakeste paterdamist. 

Hiidpandade paaritumine nii vabas looduses kui ka järelvalve all on keeruline, sest emaste pandade jooksuaeg kestab vaid mõne päeva ning toimub korra aastas. Seetõttu on iga edukas paaritus põhjus tähistamiseks ning iga sündinud hiidpanda oluline panus populatsiooni arvukuse tõstmisse.

Tundub, et Ying Yingi ja Le Le lähisuhte edenemist takistas külastajate arvukus. Ocean Park suleti 26. jaanuaril koroonaviiruse leviku tõttu ning seetõttu kadusid loomi igapäevaselt jõllitavad inimesed ja nende tehtav lärm. Rahu ja vaikuse keskel avanes ka Ying Yingi paaritumisaken ning talitajate rõõmuks kasutas Le Le juhust ära. 

Kas Ying Ying ka tõepoolest järglase ilmale toob, näitab vaid aeg. Hiidpanda tiinus võib kesta pea aasta ning ultraheli abil saab loote olemasolu kinnitada kaks nädalat enne sündi. Sündides on pandapoeg pime ja tema silmad avanevad täielikult pea poolteist kuud hiljem. Pojad on emaga kuni 18 kuud ja seejärel jäävad nad omapäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles