Loomaarst vastab: miks tekib kassidel akne?

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Pixabay

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Mida teha (kas peaks puhastama millegagi?), et kassile ei tekiks lõua alla aknet?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Kasside akne on keratinisatsioonihäire, mille tõttu tekivad lõua alla komedoonid (mustad täpikesed/terakesed, lõuaalune karvastik võib olla hõredam või puududa). Kui tegu on kerge haigestumisega, võiks lõuga puhastada igapäevaselt kloorheksidiini sisaldava lahusega, mis on saadaval loomapoodides ja –kliinikutes. Kui kass lubab, võib proovida lõuga pesta spetsiaalse folliikuleid loputava šampooniga, kuid see võib olla päris keeruline ettevõtmine.

Aknega võib kaasneda süvabakteriaalset nahapõletikku ja abstsesse, mis vajavad tõsisemat ravi. Samuti võib aknet põhjustada allergia, seenhaigus või vagellesttõbi, mis vajab omaette ravi. Ka esineb kassidel muid nahahaigusi, mis võivad aknega sarnaneda. Õige diagnoosi panemiseks ja vajadusel ravimite määramiseks (antibakteriaalsed ravimid, retinoide sisaldavad ravimid, rasvhapped jms.) tasub esmalt ikkagi pöörduda kiisuga loomaarsti vastuvõtule — loomakliinikud on lahti ka kriisiolukorras ning abi saavad kõik, kes seda vajavad. 

Saada oma lemmiklooma puudutav küsimus (või küsimused) meile ja me uurime PetCity loomaarstidelt ning ekspertidelt, miks loomad üht- või teistmoodi käituvad ja mis neid vaevab.

Küsimused võivad puudutada loomade käitumist, tervist või näiteks seda, millega arvestada, kui soovid võtta uue lemmiklooma. Küsimuse võid saata aadressile lemmik@postimees.ee või läbi alloleva vihjekasti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles