Eriolukorras vajab ka lemmik protseduure: mida saad kodus ise teha ja millal peaksid veterinaariga konsulteerima?

Copy
Foto: Shutterstock

Eriolukorra tõttu on suletud mitmed kaubanduskeskused ja meelelahutusasutused. Avatud on ainult toidupoed, esmatarbekaupu müüvad poed ja apteegid. Mis saab aga siis, kui lemmik vajab kiiresti abi? Kas loomapoed ja -arstid töötavad? Mida saaks teha aga ise, et vältida teiste inimestega kokkupuuteid?

Iluteenuste sulgemise osas on olnud mitmeid arutelusid: kas panna need kinni või jätta avatuks? Et end ja teisi hoida, on paljud hakanud kodus ise enda juuksuriks või kosmeetikuks. Kuidas on lood aga meie lemmikutega, kellel oleks pidanud olema eriolukorra ajal aeg kas koertesalongi või veterinaari juurde? Ja ehkki loomakliinikud on küll vastavalt oma lahtiolekuaegadele avatud, saaks õigeid asju varudes mitmed lihtsamad protseduurid ka kodus ära teha. Pealegi pakuvad enamik loomakauplusi ka võimalust e-poest turvaliselt kaup koju tellida, et inimkontakte veelgi vähendada.

Kodune tervisekontroll

Võiksid alustada sellest, et vaatad üle oma lemmiku kõrvad, silmad ja hambad. Kui loom on parajasti energiline, proovi ta maha rahustada, masseeri teda ning kui ta rahulikum on, heida tema tervislikule seisundile pilk peale. Kas tema nägemises on tekkinud muutusi? Kas kõrvad vajaks puhastamist? Vahest oled märganud, et ta sügab neid sagedamini või käitub nii nagu oleks kõrvades midagi häirivad? Kuidas on aga lood tema suuhügieeniga? Kas ta saab piisavalt närida ja hambaid kulutada või oled täheldanud, et ta hingeõhk on muutunud halvemaks ja samamoodi on muutunud söömisharjumused? Kuidas on aga lood sinu lemmiku kaaluga? Saab ta oma toidust piisavalt toitaineid ja vitamiine? Üks hea ja kvaliteetne toit sisaldab võimalikult suures koguses liha. Paraku ei ole seda tihtipeale piisavalt toidupoodides müüdavates toitudes. Kuidas on aga lood sinu lemmiku naha, karvkatte ja küüntega? Sageli ei anna loomad märku, kui midagi valesti on, miski neid häirib või ebamugavusi tekitab, seega on selline regulaarne kontroll äärmiselt oluline.

Küünte lõikus

Aktiivsetel koertel ja õuekassidel, kes palju küüsi kulutavad, ei olegi küüsi lõigata vaja, kuna sellise eluviisida kulutavad nad oma küüsi ise. Mõnel lemmikul on küünekasv aeglasem, teisel on küüs jällegi väga tugev ja kiire kasvuga. Peaaegu alati on aga tubasel kassil ja linnakoeral umbes kord kuus küüsi lõigata vaja. Kui sa ei ole varem seda ise teinud, siis lähtu põhimõttest, et vähem on parem. Küüs on lemmikul nagu lisavarvas, seega liiga palju lõigates võid oma neljajalgsele sõbrale väga haiget teha. Samuti tasub ettevaatlikum olla tumedate küüntega lemmikloomade omanikel. Heledate puhul on lõikamine lihtne: valgusta küüs taskulambiga läbi ning näed täpselt, kus küüne säsi asub. Tumedate küünte puhul tasub igaks juhuks küünt lõigata paari millimeetri kaupa. Kui küünte keskel musta täppi märkad, tasub lõikamine peatada, kuna oled jõudnud säsini ning edasine lõikus võib lõppeda verejooksuga.

Kui juhtub, et lõikasid lemmikule sisse, siis ära paanitse. Varu enne lõikama hakkamist koju igaks juhuks verejooksu peatavad abivahendid (näiteks haavaliimi). Samuti, kuna koerte küüned on palju suuremad ja tugevamad, tuleks valida ka spetsiaalsed küünetangid. Ära mingil juhul tavaliste kääridega koeral küüsi lõikama hakka, nii teed oma lemmikule karuteene. Arale koerale, keda küünte lõikus hirmutab, sobib hästi aga hoopis spetsiaalne elektriline küüneviil.

Tee oma lemmikule üks korralik peapesu

Seda veterinaar ei tee, küll aga erinevad grooming-hooldussalongid. Millises mahus lemmik hooldust vajab, sõltub muidugi tema tõust, vanusest ja tervisest, aga pesu on igal juhul oluline. Erilist hoolt vajavad koerad, kelle karv on kuiv või rasune. Kindlasti ei pea lemmikut pesema iga kuu — sagedus sõltub rohkem looma karvkattest ja kõige targem on pesta siis, karv mustaks saab, samas pikakarvalisi koeri soovitatakse pesta hoopis kolme kuu tagant ja siis tuleb kindlasti enne vannitamist koera kasukas pusadest lahti kammida.

Kui aga märkad koeral nahaprobleeme, tasub igal juhul loomaarsti juures selle põhjus kindlaks teha. Teinekord võivad nahaärritusi põhjustada ka valed vahendid (kindlasti ei tohi kasutada inimestele mõeldud šampoone või palsameid!) ja aitabki, kui vahetad need spetsiaalselt koertele mõeldud karvahooldusvahendite, ravišampoonide või õlide vastu välja. Kui aga šampoonide lai valik tekitab raskusi õige valimisel, siis võid enne ostmist spetsialistiga nõu pidada. Samas vahel piisabki ainult sooja veega pesust.

Parasiiditõrje

Ka parasiiditõrjet saad kodus ise teha, kui sul näiteks ussirohtu varutud on. Enamasti nakatuvad lemmikloomad väljaheiteid nuusutades ja kodus pere keskel võivad nad usse levitada ka inimestele. Kuni aastasele koerale tuleks ussirohtu manustada profülaktika mõttes kord kuus, sealt edasi aga kord kvartalis.

Samuti tuleb valmis olla kirpudeks ja puukideks. Viimased levivad Eestis varakevadest hilissügiseni ja ehkki on levinud arusaam, et loomadele nad midagi ei tee, siis on juhtumeid, kus ka koer borrelioosi nakatunud on. Halvem on aga see, kui loom puugi pere keskele toob. Kahjuks ei ole veel vahendeid, mis puukide looma peale tulemist vältida aitaks. Küll aga saab osade vahendite abil ära hoida nende kinnitumist. Lemmikutele on loomakauplustes saadaval küllaltki suur valik erinevaid looduslikke puugipeletusvahendeid: nii kaelarihmasid, täpilahuseid, tablette kui ka aerosoole.

Muutuste korral kontakteeru veterinaariga

Muidugi on olukordi, mis vajavad kiiret reageerimist, eriti kui tegemist on tervisega. Nagu inimestel, võib ka loomadel mõni toit kergemaid seedeprobleeme tekitada ja kõige rohkem paari päevaga peaks need ka üle minema. Kindlasti jälgi, et loomal puhas vesi alati ees oleks. Hea on see, et alati on võimalik spetsialisti nõu ja tuge saada ka telefonitsi ja teinekord sellest piisabki. Nii antakse esmane soovitus selles osas, kas peaks lemmikuga arsti juurde minema, või saad ise koduste vahenditega midagi teha. Samas: kui kahtlustad mürgistust, loomal on tugev ja lakkamatu oksendamine või kõhulahtisus, tal on tekkinud hingamisraskused ja tervis üleüldiselt on väga järsult muutunud, on aeg äärmiselt tähtis ja siinkohal tuleb juba kiiresti lähimasse loomakiirabisse pöörduda. Näiteks PetCity lemmikute kiirabi lühinumber on 15222 ja see töötab 24h.

Copy
Tagasi üles