Loomaarst vastab: kas öösel tähelepanu nõudvat kassi saab ümber õpetada?

lemmik.postimees.ee
Copy
Aktiivse kassi karistamine ei aita
Aktiivse kassi karistamine ei aita Foto: Shutterstock

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kas kell neli hommikul ärkava ja nõudmisi esitava kassi saab õpetada hiljem ärkama?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Kui kass on juba harjunud, et sellisel kellaajal omaniku äratamisega saab ta soovitu (süüa, tähelepanu, õue minna vms.), on harjumus visa kaduma. Kui äratamisele järjepidevalt mitte reageerida, peaks kass lõpuks õppima, et tegevus ei kanna vilja.

Palju oleneb ka sellest, mida kass teie äratamisega saavutada soovib. Kui ta küsib süüa, võib teda rangelt harjutada sellega, et söögiaeg on hiljem, nt. kell seitse õhtul või muul teile sobival ajal. Selleks, et kassil öö jooksul kõht väga tühjaks ei läheks, tasuks õhtune toidukord teha võimalikult hilja. Samuti on loomapoodides saadaval slow-feeder kausid, kust kass peab krõbinat taga ajama, kulutades nõnda toitumisele kauem aega ja see on talle ka huvitavam. Toitu võib elamisse peita loomapoodidest saadavatesse mänguasjadesse või ise meisterdada palle, kust kass saab krõbinaid ükshaaval kätte. Kasside puhul on loomulik, et nad söövad mitmeid ja mitmeid kordi päevas, kuid väikeseid koguseid korraga. Seega võib 12-tunnine toiduvahe olla kassi jaoks liiga pikk.

Kui kass soovib kell neli hommikul tähelepanu, mängida või õue minna, on see tema jaoks täiesti tavapärane käitumine. Videvikuloomana ongi kass aktiivne pigem öösel, eriti õhtul päikeseloojangu paiku ja hommikul päikesetõusule eelneval ajal. Selline on tema sisemine elurütm, mis ei sobitu kahjuks omaniku elurütmiga. Sel juhul tuleb olla järjekindel ja kassi nõudmistest mitte välja teha. Karistamine kindlasti kuidagi ei aita! Kui kassil on liigset energiat, mida ta öösel välja tahab elada, võiks temaga päevasel ajal ja õhtupoole ette võtta korralikud mängusessioonid, kuni kiisu väsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles