Loomaarst vastab: Kas koera hammustusest võib haigeks jääda?

lemmik.postimees.ee
Copy
Hammustuse käigus võib edasi kanduda mitmeid haigustekitajaid.
Hammustuse käigus võib edasi kanduda mitmeid haigustekitajaid. Foto: Pixabay

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Kas koera hammustusest võib kuidagi haigeks jääda?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Koerad hammustavad kõige sagedamini lapsi, kuna laps ei taju, millal ei tasu loomale läheneda ning võib looma ebasobivalt kohelda. Samuti erineb laps oma suuruse ja käitumise poolest koera silmis täiskasvanust, mistõttu koer võib last karta. Kõige rohkem saavad inimesed hammustada kätele, lapsed ka näopiirkonnast.

Kuna koer on lihasööja, põhjustab tema hammustus lisaks nahahaavale ka alumiste kudede traumat, muljumist ja rebimist luumurdudeni välja ning kahjustus võib olla palju tõsisem, kui esialgu tundub. 

Hammustuse käigus võib edasi kanduda mitmeid haigustekitajaid. Süljega võib levida teetanus,viirushepatiidid, marutaud ja tuberkuloos. Kuna hammustushaavad ei ole kunagi puhtad looma suus ja hammastel elavate bakterite tõttu, tekib umbes viiel protsendil hammustada saanutest ka haavainfektsioon. 

Hammustuse korral tuleb otsekohe osutada esmaabi. Haav tuleb loputada rohke sooja veega (või seebiveega) ja desinfitseerida nõrga aseptilise lahusega. Vajadusel peatada verejooks, siduda haav steriilse sidemega ja pöörduda arsti poole. Muljumise korral asetada haavapiirkonda turse alandamiseks külmakompress (keerata rätiku sisse, mitte otse nahale). Vajalikud võivad olla lahased, õmblused ja teetanuse- või marutaudivaktsiin. 

Kui hammustaja on võõras koer, tuleks ka looma omanikuga kontakti saada ja looma vaktsineerimistunnistust küsida. Laste puhul on kõige olulisem hammustust ennetada ja selleks õpetada last loomadega õigesti käituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles