Inglismaal hakatakse treenima koroonaviirust tuvastavaid koeri

lemmik.postimees.ee
Copy
Koerte teravaid ninasid on kasutatud näiteks Parkinsoni tõve, eesnäärmevähi ja diabeedi tuvastamiseks.
Koerte teravaid ninasid on kasutatud näiteks Parkinsoni tõve, eesnäärmevähi ja diabeedi tuvastamiseks. Foto: MEDICAL DETECTION DOGS / Facebook

Inglismaal tegutsev lõhnakoeri koolitav organisatsioon Medical Detection Dogs püüab välja treenida neljajalgseid, kes suudaks tuvastada, kas inimestel on koroonaviirus. 

Medical Detection Dogs on juba välja õpetanud koeri, kes oskavad kindlaks teha, kas inimestel on malaaria, vähk või Parkinsoni tõbi. Nüüd hakatakse aga katsetama koroonaviiruse tuvastamist. 

Ühingu juht Claire Guest nentis, et kõigepealt tuleb neil mõelda välja, kuidas koerad võimalikke koroonahaigeid ilma ennast ja koerajuhte ohtu panemata nuusutada saaks. Guesti sõnul ollakse juba praegu kindlad, et koerte teravad ninad on selleks tööks võimelised. 

Kui plaan tõepoolest töötab, on koerad praegustele koroonatestidele suurepäraseks alternatiiviks, sest täidavad ülesande kiiremini ja vähem invasiivselt. Samuti suudavad nad tõenäoliselt kindlaks teha ka need nakatunud, kelle sümptomid veel avaldunud pole. 

Guest kinnitas, et kõigil haigustel on vaid neile omane lõhn ning kui see kindlaks teha, võiksid esimesed koroonakoerad tööks valmis olla juba kuue nädala möödudes. Eriti oleks neist kasu lennujaamades, kus lühikese ajaga tuleb kontrollida paljusid inimesi. Sellised meetmed aitaksid vältida olukordi, kus koroonaviirus varasemalt kontrolli alla saadud piirkonnas taas levima hakkab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles