OLE ETTEVAATLIK ⟩ Lahtine või poolavatud aken võib kassi eluküünla kustutada

lemmik.postimees.ee
Copy
Loomaomanikud, kes lasevad oma lemmikul avatud aknal istuda, sageli ei arvestagi, et kassi ei saa usaldada nagu inimest.
Loomaomanikud, kes lasevad oma lemmikul avatud aknal istuda, sageli ei arvestagi, et kassi ei saa usaldada nagu inimest. Foto: Pixabay

Mida soojemaks lähevad ilmad, seda enam hakkavad inimesed kodudes avama aknaid. Paljud kassiomanikud ei mõtle aga sellele, et tekitavad nii potentsiaalselt ohtliku olukorra. 

Kassi ei saa usaldada nagu inimest. Näiteks võib möödalendav lind kassi loomulikud instinktid valla päästa ning püüdes tiivulist kätte saada kukubki loom alla. Isegi see, kui omanik loomal pilku peal hoiab, ei pruugi aidata, sest loom kukub hetkega. Libedatel aknaplekkidel turnimine võib lõppeda väga kurvalt ja isegi kui kass kukkumisest taastub ning kodutee leiab, ei tasu arvata, et ta järgmine kord enam aknast välja ei roni. 

Tuulutusasendisse jäetud aknad võivad tunduda sobiva kompromissina — aken on lahti, kuid loom sealt välja ei saa ning samas tuleb tuppa mõnus tuuleke. Ikka ja jälle satub loomakliinikusse loomi, kes on tuulutusasendisse jäetud akna vahele kinni jäänud. Kassid ei saa iseseisvalt akna vahelt välja ning paljudel juhtudel on vigastused fataalsed. Looma siseorganid saavad kahjustada, sest veresooned surutakse kokku. Kass võib surra lämbumise tagajärjel. Isegi, kui omanikud leiavad eest elus kassi ja esialgu paistabki, et kõik on korras, surevad kassid sageli saadud vigastustesse.

Kassid on ohu tajumises väikelapse tasemel ega oska kõrgusi karta. Et õnnetusi vältida, tuleks akende ette paigaldada metallist võre, mis oleks puidust raamiga püsivalt akna külge kinnitatud. Sääsevõrgud siin ei aita, kuna mitmed kassid armastavad mööda võrku üles ronida ning sääsevõrk puruneb kassi raskuse all kergesti. Ka tuulutusava jaoks müüakse lemmikloomatarvetepoodides võresid, millega avasid turvata. 

Kukkumine lõppeb kassile enamasti vigastustega ning paljudel juhtudel surmaga. Kõikidel juhtudel aga looma jaoks valu ja piinadega. Lemmiloomaomanikel lasub suur vastutus — vastutus tagada oma karvase pereliikme maksimaalne turvalisus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles