Loomaarst vastab: kuidas ma tean, et ma oma kassile meeldin?

lemmik.postimees.ee
Copy
Kasside iseloomud on erinevad ja kõik ei näita meeldimist samamoodi välja.
Kasside iseloomud on erinevad ja kõik ei näita meeldimist samamoodi välja. Foto: Pixabay

Postimehe noortele mõeldud erilehe Postimees Juunior lugejatel on võimalus spetsialistidelt küsida loomateemalisi küsimusi. Täna räägib loomatreener sellest, miks koertele inimeste toitu anda ei tohiks.

«Kuidas ma tean, et meeldin oma kassile?»

Vastab PetCity Tartu Eedeni keskuse loomakliiniku veterinaar Kertu Kivirand:

Kui kiisu otsib sinuga sõbralikku kontakti ka siis, kui pole söögiaeg, tähendab see, et ta veedab sinuga meelsasti aega ja sa tõesti meeldid talle. Mõnikord võib kass omanikul terves elamises järel käia ja isegi liikumist takistada. Oma inimest märgates liigub kiisu reipalt sinu poole, tõstab saba kõrgele ja võib tervituseks «näu» või «kurr» lausuda. 

Pea ja põse sinu vastu nühkimine, saba püsti pai küsimine ja vastu jalgu nühkimine on kindlad märgid poolehoiust. Kiisudel on näopiirkonnas lõhnanäärmed ning peaga inimese vastu hõõrudes jääb kiisu lõhn inimese külge. See on teistele kassidele märgiks, et see inimene on tema karjaliige. 

Kui kiisu valib pikutamiseks koha inimese kõrval või süles ning nurrub, käppadega mudib ja sügamist naudib, meeldib inimene talle kindlasti. Meeldiva inimesega suheldes on kass lõõgastunud, tema kehakeel ei näita ärrituse märke (kõrvad pole peadligi, vaid ette suunatud, saba on paigal või liigub rahulikult).

Kasside iseloomud on erinevad ja kõik ei näita meeldimist samamoodi välja. Mõni kiisu ei talu liigset paitamist, kuid võib sõprust näidata teisiti, näiteks omaniku jalgade vastu hõõrudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles