ESIMENE JUHTUM Belgia koroonahaige andis viiruse edasi oma kassile

Elu24
Copy
Kodukass. Pilt on illustratiivne.
Kodukass. Pilt on illustratiivne. Foto: Joe Forzano/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Itaalia reisilt naasnud belglane andis koroonaviiruse Covid-19 edasi oma kassile, vahendab livescience.com

Ühe Belgia koroonahaige kass sai oma omanikult hetkel maailmas leviva koroonaviiruse Covid-19. See on uudse koroonaviiruse esimene ülekandumine inimeselt kassile. Lemmikloomad, kes siiani omanikelt viiruse on saanud, on olnud kaks koera Hongkongist.

Umbes nädal pärast omaniku naasmist Põhja-Itaalia reisilt tekkisid kassil koroonaviiruse sümptomid: kõhulahtisus, oksendamine ja hingamisteede probleemid, teatas viroloog ja Belgia koronaviiruse epideemia föderatsiooni pressiesindaja Steven Van Gucht.

Omanik saatis okse ja väljaheite proovid veterinaarmeditsiini laborisse ja seal tehtud testid näitasid nendes proovides koroonaviiruse Covid-19 kõrget taset.

Van Guchti sõnul on kassidel ja inimestel hingamisteede rakkude pinnal sarnane «ukselukk», mis laseb koroonaviirusel «sisse pääseda». Kassid nakatusid koroonaviirusesse ka 2003. aasta SARS-puhangu ajal.

«Kass paranes 9 päeva pärast,» teatas Van Gucht. 

Teised ametlikud teated omanikelt saadud koroonaviirusesse nakatunud lemmikloomadest puuduvad ja Van Gucht rõhutas, et isegi inimeselt lemmikloomale edasikandumine pole oluline viiruse leviku tee.

«Me arvame, et kass on inimestel käimasoleva epideemia kõrvalohvriks ega mängi olulist rolli viiruse levimisel,» ütles ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles