Sinu kassil on diabeet? Loe, millega arvestama peaksid

Copy
Foto: unsplash.com

Nii nagu on diabeet ehk suhkrutõbi inimeste seas laialt levinud, võib see haigus tabada ka meie lemmikuid.

Kui inimestel jaotatakse diabeeti viide erinevasse klassi, siis DVM Julija Abrami sõnul on koertel ja kassidel esinevat diabeeti raske klassifitseerida päris samade kriteeriumide alusel, sest neile tehakse vähem vereteste ja I ning II tüübi diabeeti on raske kliinilise pildi põhjal eristada. Seda peamiselt ka seetõttu, et koerte ja kasside pärilik ajalugu on enamasti teadmata. Seega jaotatakse lemmikutel esinevat diabeeti valdavalt esimeseks ja teiseks tüübiks, kus koertel esineb peamiselt esimese tüübi diabeet ja kassidel teine.

Kuna kasside diabeet sarnaneb inimeste teist tüüpi suhkruhaigusega, siis on ka sümptomid sarnased: suurenenud janu, sage urineerimine ja järsk kaalulangus, ehkki sageli võivad diabeedi sümptomid jääda märkamatuks. Eriti kasside puhul, kes niigi kipuvad oma tervisehädasid viimase hetkeni varjama. Aga sümptomid võivad väljenduda ka suurema nälja ja kurnatuse näol. Ka see, kui kass on hakanud liivakasti kõrvale häda tegema, võib probleemile viidata. Seega ole tähelepanelik ja reageeri. Kõrge veresuhkru taseme pikaajaliste tüsistuste hulka kuuluvad erinevad südamehaigused, insult ja diabeetiline retinopaatia, mis omakorda võivad põhjustada neerupuudulikkuse ja tagajäsemete nõrkuse.

Miks kassidel diabeet tekib ja kuidas sellega toime tulla?

Diabeet tabab enamasti pigem vanemaealisi kodukasse. Suurimaks põhjuseks on peamiselt ülekaalulisus ja vähene aktiivsus, aga on täheldatud ka, et enamasti diagnoositakse haigus pigem isastel kassidel, kes on kastreeritud.

Kuigi diabeet on tõsine haigus, saab Abrami sõnul õige tegutsemise korral selle väga edukalt kontrolli alla. Parimal juhul võib isegi kaduda vajadus insuliinisüstide järele. Seega on tähtis lemmiku regulaarne tervisekontroll, et oht võimalikult vara avastada.

Kui aga loomal avastataksegi diabeet, siis on äärmiselt oluline omaniku järjekindlus ja pühendumus. Kindlasti ehmatab selline diagnoos ära iga loomaomaniku ja erinevad protseduurid tekitavad loomale stressi, kuid tegelikult ei ole diabeedihaige kassiga tegelemine nii õudne, kui esialgu tunduda võib. Oluline on ise rahulikuks jääda ning järgida järgnevaid nõuandeid.

  • Muuda kassi toitumist. Õige dieet on ülimalt tähtis. Abram rõhutab, et diabeetikust kassidele mõeldud eridieedid jagunevad kaheks: on kõrgema kiu/kõrgema süsivesikute sisaldusega toidud ja madala süsivesiku/kõrge valguga toidud. Abram paneb omanikele südamele, et söögikorrad peaksid olema kindlatel aegadel ja kindla toidukogusega, sest pärast söömist tuleb tavaliselt insuliini süstida. Palju on räägitud, et süsivesikud toidus tekitavad diabeeti, kuid mitmed teaduslikud uuringud ei ole seda väidet kinnitanud. Kõige parem on küsida nõu loomaarstilt, kuna tema saab täpselt looma tervislikku seisundit hinnates määrata talle just õige toidu ja ravimid.
  • Nagu ka inimestel, peab ka diabeetikust lemmikul mõõtma veresuhkru taset. Vajaliku glükomeetri koos mõõteriistadega saab osta loomakliinikutest, kus jagatakse meeleldi ka juhiseid ja nõuandeid, kuidas seda teha. Kõige lihtsam on tavaliselt verd kõrvast kätte saada. Enamasti tuleks veresuhkru taset kaks korda päevas mõõta, kuid kui sellest harjumus teha ja lemmikut pidevalt kiita ja tunnustada, muutub see nii sulle kui loomale osaks igapäevasest rutiinist.
  • Ära karda insuliini. Kui sinu lemmik vajab insuliini, siis tea, et kassidel on turja ja kaela piirkonnas palju lõtva nahka, mis teeb süstimise valutumaks lemmikule ja mugavamaks sinule. Esimestel kordadel on kindlasti keeruline, aga sellega harjub ruttu. Võid appi paluda mõne hea sõbra, kes esialgu kassi kinni aitaks hoida. Üldiselt võtab insuliini süstimine aega vaid paar sekundit. Oluline on meeles pidada, et diabeetikust kassi ei tohi kunagi süstida, kui sa pole eelnevalt veresuhkrut mõõtnud. Kass ei tohi süstimise ajaks olla üle söödetud ning arvestama peab sellega, et söötmise ajal võib insuliini tase veres kõrgem olla.
  • Kui veresuhkru tase aga väga madal on, määri kassi igemetele näiteks mett. Madala veresuhkru tunnusteks on pearinglus, põiepidamatus, oksendamine ja teinekord isegi teadvuse kaotamine. Kui loomal juba ka krambid on, ei tohiks igemetele mett määrida. Kindlasti mine kohe esimesel võimalusel loomaga arstile.
  • Julge veterinaarilt abi küsida ja käi lemmikuga tihedamini kontrollis. Diabeedihaige kass vajab kindlasti sagedamat kontrolli kui terve lemmik.
  • Muidugi tähendavad ravimid ja tihedam veterinaari külastus ka rahalises mõttes suuremaid kulutusi, kuid seda kõike saad ennetada, kui juba kohe oma lemmikuga regulaarselt kontrollis käima hakkad, et erinevatele terviseprobleemidele õigeaegselt jälile saada.
  • Loe haiguse kohta võimalikult palju. Ikka pelgame asju, mille kohta väga palju ei tea. Kui oled end aga haiguse, selle olemuse ja ravivõimalustega kurssi viinud, tead juba ka paremini, milleks valmis olla ja kuidas lemmik käituda võib.
Copy
Tagasi üles