Mida teha, kui elu sunnib lemmikloomast loobuma?

lemmik.postimees.ee
Copy
Looma hülgamine ei tohiks olla probleemi lahenduseks
Looma hülgamine ei tohiks olla probleemi lahenduseks Foto: Shutterstock

Viimastel nädalatel on erilist tähelepanu pälvinud kurvad lood omaniku poolt hüljatud lemmikloomadest. Mida peaks tegema inimene, kes mingil põhjusel soovib oma loomast loobuda - kuhu pöörduda, kes aitab?

Põhjuseid, miks looma omanikud otsustavad oma lemmiku hüljata, on erinevaid. Tihti ei saada oma loomaga enam hakkama - lemmiku pidamine osutub liiga kulukaks või loom kasvab üle käte. Võib ka juhtuda, et omanik tüdineb loomapidamisest või erinevatel põhjustel ei ole tal seda võimalik enam teha.

«Olgu see põhjus missugune tahes, kindlasti ei tohiks probleemi lahenduseks olla looma metsa viimine, tänavaposti külge jätmine, vaimselt ja füüsiliselt terve looma eutaneerimine loomakliinikus või veel hullem- lemmiku omavoliline hukkamine,» sõnas ELS-i otsese abistamise juht Carol Liaks. «Seda eriti nüüd, kus Eestis on kümneid organisatsioone, kes loomi aitavad.»

Looma suhtes õiglane ja süümepiinade vältimiseks kõige mõistlikum variant on otsida loomale uus kodu. Tänapäeva sotsiaalmeedia annab meile palju võimalusi informatsiooni levitamiseks. Nii on näiteks Facebookis võimalik erinevates gruppides otsida oma lemmikule uut omanikku. Tuleb varuda vaid veidi kannatust, sest uue kodu otsimine võib aega võtta. Tõsi, kasvatada tuleb ka paks nahk, kuna selline postitus võib tekitada inimestes pahameelt, mis kajastub postituse kommentaarides.

«Kindlasti tasub pöörduda Varjupaikade MTÜ poole, sest meil on spetsiaalselt sellisteks juhtumiteks Koduotsija programm ja kui muul moel ei õnnestu loomale kodu leida, saame vaba koha olemasolul ka varjupaika võtta,» märkis Varjupaikade MTÜ üldjuht Triinu Priks. Lisaks varjupaigale on ka teisi loomi abistavaid organisatsioone, kes võivad aidata lemmikule kodu otsida.

Eesti Loomakaitse Selts ja Varjupaikade MTÜ kutsuvad kõiki loomaomanikke, kes on lemmikuga hädas või soovivad neist loobuda, üles enne tegutsemist küsima nõu. Seda saab teha ELS-i infoliinil 5267117 või võttes ühendust lähima varjupaigaga. Sobivaima kohta leiad info SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles