Miks on praegu õige aeg karusloomafarmide keelustamiseks? (1)

Copy
Karusloomafarmid on tänaseks keelustatud 14 Euroopa riigis
Karusloomafarmid on tänaseks keelustatud 14 Euroopa riigis Foto: Shutterstock

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad esitas eile riigikogule 6161 toetusallkirjaga petitsiooni karusloomafarmide sulgemiseks Eestis. Tegu on seni suurima ametliku rahvaalgatusega Eesti ajaloos ning kolmanda katsega farmide sulgemiseks.

Miks oleme praegu parimas olukorras karusloomafarmide keelustamiseks? Nähtamatute Loomade president Kristina Mering toob välja neli põhjust, miks sel korral võiks keelustamise otsus riigikogus jõustuda.

Eesti karusnahatööstus pankroti äärel

Eesti suurim karusloomafarm AS Balti Karusnahk, mis moodustab ca 99 protsenti Eesti karusnahatööstusest, on suurtes majandusraskustes ning inforegistri andmetel juba mõnda aega ka võlgades. Viimase kuue aastaga on firma tootnud umbes kuus miljonit eurot kahjumit. Kui 2015. aastal palkas firma 73 inimest, siis tänaseks on nad enamiku neist koondanud ning firma pakub tööd vaid kümnele inimesele.

«Argument, et karusnahatööstus on oluline osa Eesti majandusest, ei pea enam vett. Riigil lasub järjest tugevamalt kohustus see virelev tööstusharu ametlikult sulgeda ning pakkuda allesjäänud töötajatele üleminekuvõimalusi, mis aitaks neil oma tulevikku kindlustada,» kommenteeris Mering.

Maailm liigub karusnahavabas suunas

Karusloomafarmid on keelustatud 14 Euroopa riigis, viimati teatas keelustamise otsusest Slovakkia. Loomapidamisnõuete karmistamise tulemusel on karusloomafarmid suletud ka Rootsis, Saksamaal, Šveitsis ja Hispaanias.

«Kuuleme Euroopa kolleegidelt pea iga nädal mõne karusloomafarmi sulgemisest Poolas, Leedus, Taanis, Lätis ja teistes Euroopa riikides,» sõnas Mering. «Karusnaha hind maailmaturul on nii madalale langenud ja karusnahatööstuse õitseajad on möödas. Lisaks farmide sulgemisele koondavad töötajaid ka suured karusnahkade oksjonikeskused.»

Suured moemajad on karusnahast loobunud

Enamik suuri luksusmoebrände on teatanud karusnahast loobumisest – Prada ja Gucci kollektsioonist karusnahkseid esemeid enam ei leia. «Moebrändid loovad teed, aga samas ka kuulavad oma tarbijat. Mida madalamale karusnaha populaarsus langeb, seda vähem moemajad seda kasutavad. Tarbijad on rääkinud: karusnahal ei ole kohta tuleviku moelavadel ega rõivakappides,» on Meringu seisukoht.

Keelustamisel suur rahva toetus

Viimase uuringu kohaselt ei toeta karusloomafarme umbes 70 protsenti eestlastest – vastuseis karusnahale on kõrge nii konservatiivse kui ka liberaalse maailmavaate esindajate hulgas.

«Hooliva riigi ja ühiskonnana ei toeta keegi loomade halba kohtlemist. Karusloomakasvatuste keelustamise debatt toob aasta-aastalt esile ka eestlaste üha suurema loomaarmastuse ja soovi nõrgemate kaitseks välja astuda, kes seda ise enda eest teha ei saa. Selle seaduse vastuvõtmine kinnitab usku eestlaste heast südamest ja hoolivast vaimust, » lisas Mering.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles