Riigikogule esitatakse täna Eesti suurima rahvaalgatuse allkirjad

lemmik.postimees.ee
Copy
AS Balti Karusnahk hõberebaste ja naaritsate farm Karjakülas
AS Balti Karusnahk hõberebaste ja naaritsate farm Karjakülas Foto: Mihkel Maripuu

Täna, 30. jaanuaril, kell 12.30 toimub Toompeal 6161 digiallkirja esitamine riigikogule karusloomafarmide keelustamiseks Eestis. Tegu on suurima ametliku rahvaalgatusega Eesti ajaloos, mis kohustab riigikogu teemat uuesti menetlema.

Riigikogu on kohustatud teema kuue kuu jooksul arutusele võtma. Farmide keelustamise eelnõu on varem olnud riigikogus menetluses kahel korral, kuid mõlemal korral on see maha hääletatud.

«Karusloomafarmidest on saanud meie edumeelse Eesti häbiplekk – rahvas teab seda juba ammu, nüüd on aeg, et poliitikud meie soovi kuulda võtaksid. Anname endast parima, et Eesti esimese Balti riigina selle loomasõbraliku otsuse teeks,» kommenteeris loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad liige Merit Valge.

Rahvas koguneb kell 12.30 Toompea lossi ette, et näidata toetust farmide sulgemiseks. Kell 13.00 annab Nähtamatud Loomad allkirjad üle riigikogu esimehele Henn Põlluaasale. 

«See on märgiline ja lootustandev päev – tähistame suurimat digiallkirjade hulka ning anname uue eelnõu sündimisele ametliku käigu,» sõnas Nähtamatute Loomade president Kristina Mering. «Rahvas ei jõua enam farmide keelustamist ära oodata, ootame poliitikutelt kiiret tegutsemist.»

Kogenud loomakaitsjana vastab Mering ka küsimustele:

  • Miks on nüüd parim aeg farmide sulgemiseks?
  • Kuidas võiks uus seaduseelnõu varasematest erineda?
  • Millised on šansid farmide keelustamiseks praeguses valitsuses?
  • Mida karusloomafarmide sulgemine suuremas plaanis muudaks?

Enamik metsloomi ei sobi puuris pidamiseks, kuna farmid ei suuda täita nende liigiomaseid vajadusi, nagu mängimine, pesitsemine ja jahipidamine. Paljud neist lähevad väikeste metallvõrede vahel hulluks või muutuvad agressiivseks, mille korral ei suuda rünnatavad loomad end kaitsta. Kannibalismi, vigastusi, ravimata haavu ja vaimuhaigusi on tuvastatud karusloomafarmides üle maailma.

Tänaseks on karusloomafarmid keelustanud juba 14 Euroopa riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles