Tallinnast leiti õhupüssist tabamuse saanud pliimürgistusega luik

lemmik.postimees.ee
Copy
Luigel tuvastati raske pliimürgistus
Luigel tuvastati raske pliimürgistus Foto: Eesti metsloomaühing

18. jaanuari lõuna ajal märgati Tallinnas tee peal lamavat kühmnokk-luike. Lind ei võtnud jalgu alla isegi inimeste lähenedes ning suutis vaid kurjalt susiseda. 

Luigest sai teate ka Eesti Metsloomaühing, mille vabatahtlikud kohale sõitsid ja pahase linnu veterinaaride hoole alla toimetasid. Loomade Kiirabi Kliinikus tehti luigele röntgen, mis näitas, et luige tiivas on vana kuulihaav. Samuti oli röntgenilt näha, et luik oli midagi sisse söönud, soolestikus oli liivasarnane aine. Tehti ka vereanalüüs, et kontrollida pliimürgistuse olemasolu ning võeti proov väljaheitest parasiitide tuvastamiseks.

Kliinikus lind jalgadele ei tõusnud ja veterinaari arvates oli ta ilmselt näljas olnud. Kuna linnul kahtlustati toksikoosi, anti talle absorbenti ning määrati antibiootikumi ravi. Vaatamata sellele, et luige tervis polnud just kõige parem, oli ta üsna sõjakas meeleolus, kuri ja sisises vaenulikult. Kuna kõik vajalikud terviseprotseduurid said tehtud, kirjutati lind kliinikust välja ning päästjatele anti kaasa ravimid ja raviplaan. Tänaseks on luik toimetatud Kundasse, metsloomaühingu linnulausuja Oleg Krjukovi hoole alla.

Luige tervis on paranenud.
Luige tervis on paranenud. Foto: Eesti metsloomaühing

Kuna röntgeniuuringus tuvastati, et luike on lastud ja tema tiivas on kuul, tekkis kahtlus, et lindu võib vaevata pliimürgistus. Selle kinnitamiseks saadeti vereanalüüs Saksamaale laborisse ning saadud vastus näitas, et pliisisaldus luige organismis oli 91.1 μg/dl – väga kõrge tulemus. Normväärtuseks loetakse pliisisaldust alla 5,0 μg/dl. Pliisisaldus luige veres oli normist üle 18 korra kõrgem.

Hoiukodus on luige seisund paranenud, ta on aktiivne ja sööb ise. Edasine plaan on lind toimetada Tartusse maaülikooli kliinikusse, kus on olemas vajalikud ravimid pliisisalduse vähendamiseks. See pole aga kahjuks esimene kord, mil metsloomaühingu kätte satub Tallinnast pärit abivajav luik, kellel on diagnoositud pliimürgistus.

Kes ja kus pealinnas luiki laseb? Kui oled olnud tunnistajaks sellisele tegevusele, siis teata sellest kas politseile või Eesti Metsloomaühingule telefonil 5632 2200.

Ka metsloomad ja -linnud väärivad teist võimalust — hakka juba täna metsloomaühingu püsiannetajaks!

Ühing tegeleb vabatahtlike toel ning kogu annetatud raha kulub kliinikuarvete maksmiseks, ravimite, toidu ja muude vajalike vahendite ostmiseks, puuride ehituseks ning loomade transpordiks.

Metsloomade ravi ja ülalpidamist saad toetada, tehes annetuse pangakontole:

EESTI METSLOOMAÜHING

Swedbank EE952200221067573100

SWIFT/BIC kood: HABAEE2X

Selgituseks: «Metsloomade abistamiseks»

Või helistades annetustelefonidele:

9009933 (annetad 5 eurot)
9009955 (annetad 25 eurot)

Helistades kuula kogu jutt ära, muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles