Fotod: nii aidatakse Austraalia tulekahjudest päästetud koaalasid

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy

Austraalia suuruselt kolmas saar, Kangaroo Island ehk Kängurusaar ei ole vaatamata maismaast eraldatusele maastikupõlengutest puutumata jäänud. Seetõttu töötavad metsloomapäästjad seal ööpäevaringselt, et kohalikku koaalapopulatsiooni aidata.

Metsloomapark Kangaroo Island Wildlife Park pani keset hädaolukorda sotsiaalmeediasse üles abipalve toetuste kogumiseks, et leekides kannatada saanud koaaladele igakülgset abi pakkuda. Praeguseks on metsloomapargile annetatud kaks miljonit dollarit ning spetsialistidel on loomade abistamisega käed tööd täis. 

Saarel on maha põlenud 150 000 hektarit maad ning esialgse info kohaselt on hukkunud rohkem kui pool sealsest koaalapopulatsioonist ehk umbes 30 000 isendit. Päästjad toovad veterinaaride hoole alla üha uusi ja uusi vigastatud loomi ning vahetustega töötatakse ööpäevaringselt. Ainuüksi möödunud laupäeval saabus parki 40 koaalat, kellest mitmete eluküünlad jõudsid enne abi saamist kustuda. 

Samal ajal kui veterinaarid koaalade ravimisega tegelevad, ehitavad vabatahtlikud üha uusi ja uusi aedikuid, kuhu loomi majutada. Mõned koaalad on suitsu sisse hinganud, teistel on põlenud karv, ninad ja käpad, mis arstide poolt ettevaatlikult sidemetesse mässitakse. 

Abi anda ei saa aga ainult õppinud veterinaarid. Nobenäpud üle kogu maailma on kannatada saanud loomade jaoks kudunud käpikuid, millega põletada saanud käpad kinni katta, tekke mille sisse loomi mässida ja isegi pehmeid kotte, kuhu koaala- ja kängurupojad panna. 

Oma osa annetas ka Tallinna loomaaed. 2019. aasta maikuust alates on loomaaia külastajad piletiostuga saanud teha vabatahtliku annetuse ohustatud liikide kaitsmiseks maailmas. Tänaseks on loomaaia liigikaitse kontole kogunenud 24 000 eurot ning selle summaga toetab loomaaed Austraalia maastikupõlengutes kannatada saanud ning kodu kaotanud loomade ravi ja tagasi loodusesse saatmist. Tallinna Loomaaia Sõprade Selts MTÜ - TLSS toetab Austraalia loomade abistamist 6000 ning Tallinna linn 15 000 euroga.

Loomaaed jätkab annetuste kogumist. Kui soovid samuti panustada, leiab kogu info SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles