Loomakaitsjad kaotasid: «kassikuninganna» ei teinud midagi kriminaalset (9)

lemmik.postimees.ee
Copy
Üks ehmatavamatest leidudest oli kass, kes lisaks puuduvale nägemisele pidi elama ka silmakoopas kasvava lihaja moodustisega
Üks ehmatavamatest leidudest oli kass, kes lisaks puuduvale nägemisele pidi elama ka silmakoopas kasvava lihaja moodustisega Foto: Heiki Valner / Loomapäästegrupp

Tallinna lähedal Sauel eramajas kassikolooniat pidanud «kassikuninganna» Katrin Gaveri kohta tegid loomakaitsjad detsembri keskpaigas politseisse avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks. Uurimist aga ei tule, sest spetsialistide hinnangul kasse ei väärkoheldud. 

Sauel asuvast kütteta elamust leidsid loomakaitsjad, politsei ja veterinaar- ja toiduamet (VTA) detsembris kassikoloonia. Loomi hoiti kinni hoone kottpimedas keldris, toiduks ees verised lihajäätmed. 

MTÜ Loomapäästegrupp tõi kümne päeva jooksul politsei ning VTA abiga kassikuningannaks ristitud Katrin Gaveri juurest ära pea 30 hoolitsuse ja ravita jäänud kassi. Loomapäästegrupi teada kogus Gaver kasside raviks annetusi juba aasta eest, kuid veterinaari juurde loomad ei jõudnudki.

Kassikoloonia leiti Sauel asuvast eramust.
Kassikoloonia leiti Sauel asuvast eramust. Foto: Heiki Valner / MTÜ Loomapäästegrupp

Saue eramus oli Gaver vaid üürnik ning majaomanik ei olnud tema tegevusest teadlik. Kasside keldris hoidmist põhjendas Gaver sellega, et pani nad sinna peitu. Kelle või mille eest, ei soovinud ta täpsustada.

Loomapäästegrupi hinnangul hoiti kasse halbades tingimustes ning neile ei olnud tagatud korralik söök ega vajalik ravi. 20 kassi viidi kontrolli Sõle loomakliinikusse, kus neil alatoitumust ei tuvastatud, kuid kõigil neljajalgsetel oli väiksemaid tervisehädasid. Haabersti zoovetkeskus vaatas läbi kassipoja, kes oli seoses alatoitumusega kriitilises seisus. 

Kassid olid peidetud Saue eramu keldrisse, mille luuk loomakaitsjatele peaaegu märkamata oleks jäänud.
Kassid olid peidetud Saue eramu keldrisse, mille luuk loomakaitsjatele peaaegu märkamata oleks jäänud. Foto: Heiki Valner / Loomapäästegrupp

Seoses sellega, et üle vaadatud kassidel tõsiseid tervisekahjustusi ei tuvastatud, leiti, et karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb looma julma kohtlemist, ei ole põhjust kriminaalmenetlust alustada – julm kohtlemine karistusseadustiku mõistes tähendab põhimõttelist ja erilist hoolimatust looma tervise ja heaolu vastu. PPA pressiesindaja Marianne Ubalehe sõnul politsei Saue eramus toiminguid ei teinud ning juhtum jäi seega VTA uurida.

VTA Põhja regiooni juhtivspetsialist Harles Kaup sõnas, et VTA menetleb juhtumit loomakaitseseaduse alusel. Kaup täpsustas, et Sauel käidi loomi püüdmas kaks korda — 2. detsembril külastas maja Saue vallavalitsuse tellitud loomapüüdja, kes sai hoone aiast kätte viis kassi. Päev hiljem kontrollisid maja VTA ja loomakaitsjad ning sel päeval avastati ka keldrikoloonia. «Kassid toimetati Sõle loomakliinikusse, kus tehti veterinaarne ülevaatus. Eluohtlikus seisundis ükski kass polnud,» sõnas Kaup. «Kõik 25 kassi on tänaseks paigutatud hoiukodudesse.»

Loomapäästegrupi juhatuse liige Heiki Valner, kes ka ise Saue eramut külastas, nentis, et otsusega ta rahul ei ole. «Tundub kummaline, et inimesel on 25 kassi, kellest üks on suremas ja kolmel jookseb silmist mäda, kuid kriminaalasja ei alustata, sest ülejäänud kassid on paremas seisus. Kui samal inimesel oleks aga ainult üks kass, kelle seisukord kohutav, siis võiks algatamiseks alust olla küll,» sõnas Valner. «Pahatihti on nii, et seal, kus algab juriidika, lõpeb terve mõistus.» 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles