Kolmel Tallinna koeral diagnoositi katk, ohus on kõik vaktsineerimata koerad

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Väikeloomaarstide Selts hoiatab, et kolmel Tallinnast pärit koeral diagnoositi koerte katk. Tegu on üliohtliku nakkushaigusega, mis suure tõenäosusega viib looma surmani. 

Kaks kolmest juhtumist diagnoositi Eriveti loomakliinikus Tallinnas, mõlemal puhul oli tegu noorte koertega, kellel tehtud 1-2 vaktsiini. 1-2 vaktsineerimisega). Kolmas katkujuhtum leiti Tartus Eesti Maaülikooli väikeloomakliinikus, kuid ka see koer on pärit Tallinnast.

Väikeloomaarstide Seltsi sõnul ei olnud koerad omavahel kokku puutunud ning iga koeraomanik peaks oma lemmiku vaktsineerida laskma. Lisaks koertele on ohustatud ka tuhkrud, naaritsad, rebased ja kährikkoerad, kuid mitte inimesed ja kodukassid.

Koerte katk on multisüsteemne viirushaigus, mis on väga nakkusohtlik ning põhjustab suurt suremust. Viirus võib põhjustada hingamisteede nakatumist, mis väljendub mädase ninanõrega ning köhimisega. Lisaks võib tekkida oksendamist ja kõhulahtisust. Tõsistel juhtudel võivad esineda ka närvinähud - krambitamine, pea surumine vastu seina, ülierutuvus ja jäsemete jäikus. Katku vastu tuleks koera vaktsineerida iga kolme aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles