Viimane meeldetuletus: ära unusta uut aastat vastu võttes loomade heaolu

lemmik.postimees.ee
Copy
Kindlasti ei tasu aastavahetusel looma õue kaasa võtta.
Kindlasti ei tasu aastavahetusel looma õue kaasa võtta. Foto: Shutterstock

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) kutsub üles jätma aastavahetusel oma lemmikloomad koju ning mitte laskma ilutulestikku loomaaedade läheduses ja looduskaitsealadel.

Õnneks järjest vähem, kuid kahjuks endiselt kohtab avalikel aastavahetuse pidustustel inimesi, kes on võtnud kaasa ilutulestikku vaatama ka oma lemmiklooma. ELS tuletab meelde, et ilutulestikuga kaasnevad valgussähvatused ja paugud on paljudele loomadele hirmutavad ning võivad panna loomad ettearvamatult käituma.

«Loomulikult tahame oma armastatud neljajalgse pereliikmega jagada kõike ilusat ja toredat, kuid kahjuks on ootamatud paugud ja valgussähvatused enamus loomade jaoks hirmutavad,» selgitas ELS-i otsese abistamise juht Margit Midro. «Hirm väljendub loomades erinevalt — mõni loom reageerib sellele põgenemisega, teine jälle tardub või hakkab paaniliselt värisema. Tugev stress on loomale kahjulik ning paanikas loom võib ennast vigastada või sattuda ohtlikku olukorda.»

Eesti Loomakaitse Selts soovitab koduloomad viia aastavahetusel tuppa, kuhu on müra vähem kosta. Toas tasub aknad kinni katta, et ei oleks näha häirivaid valgussähvatusi ja panna mängima muusika. Võimalusel tasub loomaga koos tuppa jääda ja temaga tegeledes tähelepanu mujale juhtida.

Kindlasti ei tasu aastavahetusel looma õue kaasa võtta. Isegi kui loom tundub muidu rahulik ega ole kergesti ehmuv, siis aastavahetuse ilutulestik võib loomas siiski hirmu või stressi tekitada. Kindlasti ei tohi ka unustada, et ilutulestik on häiriv ka teistele loomadele ja lindudele, mitte üksnes lemmikloomadele. Seetõttu tasub ilutulestikku mitte lasta loodus- ja maastikukaitsealadel ning loomaaedade, loomaparkide ja loomade varjupaikade läheduses.

Kui loom paanikahoos siiski põgeneb, aitab lemmikut leida talle paigaldatud mikrokiip ja andmed lemmikloomaregistrites. Kiipe paigaldavad loomaarstid üle Eesti ning kannavad vajalikud andmed Eesti lemmikloomaregistrisse. Loomaomanikul endal tuleb kanda andmed ka üleriigilisse kohalike omavalitsuste lemmikloomade registrisse (LLR). Ilma andmeteta registrites ei ole kiibist looma leidmisel kasu. Kui loom aastavahetusel kadunuks jääb, tuleks viivitamatult alustada otsingutega ja teavitada lähimat loomade varjupaika ja kohalikku omavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles