Tähtis teada: kuidas lemmikut ilutulestiku ajal rahustada

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Uusaastaöö on vaid loetud tundide kaugusel ning paljudele koduloomadele on ilutulestiku vali heli suure stressi allikaks. Mida saad sa oma lemmiku heaks teha, et see aeg tema jaoks võimalikult valutu oleks? 

Loomaarstid saavad sageli aastavahetuse ajal kõnesid ehmunud peremeestelt, kelle koerad on ära jooksnud. Paljud hirmunult põgenenud koerad leitakse hiljem kümneid kilomeetreid kodust eemalt. Samuti tekitab suur stress koertel seedehäireid ja kassidel sageli kuseteede haiguseid. Veterinaar Heli Säre annab seitse nõuannet, kuidas oma lemmikut aastavahetuse ilutulestiku ajal rahustada. 

  1. Valmistu aegsasti. Kuuldes juba esimesi rakettide või ilutulestiku tekitatud pauke, tuleks looma sellega harjutada Mängi koheselt müra kuuldes oma koeraga ja kiida teda siiralt. See aitab tema tähelepanu eemale juhtida ja tekitab loomale meeldiva emotsiooni. Võid kasutada ka mänguasju, mis hoiavad sinu koera tegevuses.
  2. Kui kuuled paugutamist siis pane mängima muusika, et summutada väljast tulevat heli. Kindlasti tee seda enne aastavahetust, kui ilutulestikumüra kõige valjem on. Väga oluline on see ka juhul kui sa pead lemmiku aastavahetuseks üksi koju jätma, kuigi see variant pole soovitatav.
  3. Kui vähegi võimalik, jää koos oma koeraga koju, et ta ei peaks seda aega üksinda veetma. Õuekoer too enne ilutulestiku algust võimalusel tuppa, nii pole tal võimalust ka ära joosta.
  4. Vii oma koer enne aastavahetuspidustuste algust pikale jalutuskäigule või treeningule, et ta ilutulestiku kõrgajal rahulikum ja väsinum oleks.
  5. Hoia aknad suletud ja võimalusel ka kardinad akende ees, sest paljud koerad kardavad just ilutulestikust tulenevat valgust.
  6. Kindlasti püüa ise jääda rahulikuks sest palju looma käitumises sõltub ka omaniku enesetundest. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles