Norras levima hakanud koertehaigus võib olla jõudnud Soome

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Norras on haigus elu võtnud vähemalt 25 koeralt.
Norras on haigus elu võtnud vähemalt 25 koeralt. Foto: Terje Pedersen / EPA / Scanpix

Soomes Lõuna-Pohjanmaa maakonnas on levima hakanud kahtlused, et sinna on jõudnud Norrast alguse saanud müstiline koerte haiguspuhang, mis on nüüdseks nõudnud enam kui 20 neljajalgse elu.

«Norras on koerte seas levimas seni tuvastamata haigus, mille tunnusteks on kõhulahtisus ja oksendamine. Koerte üldseisundi halvenemisele võib järgneda surm,» ütles VTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhtivspetsialist Ainike Nõmmisto. «Kahjuks ei ole haigusetekitajat veel kindlaks tehtud, mistõttu ei ole täpselt teada ka haiguse levikuteed.»

Soomlaste hulgas tekitab paanikat Teuva elaniku Pia Hoppa sotsiaalmeediapostitus, milles naine kirjeldab, kuidas üks tema koertest ägeda kõhulahtisuse tagajärjel suri, vahendab YLE. Koeraomaniku sõnul nakatus ka tema teine koer, kes on nüüd taastumas. Hoppa postitust on nüüdseks jagatud üle 4500 korra.

Postituse valguses on mitmed Soome loomakliinikud jaganud nõuandeid, mida koeraomanikud jälgida võiks. Muuhulgas soovitatakse koerte omavahelist kontakti vältida ning nende hügieenile erilist tähelepanu pöörata. 

Soome toiduamet on murelikelt koeraomanikelt saanud suurel hulgal päringuid, kuid ei soovi teemat enneaegselt kommenteerida, sest haiguspuhangu allikat pole senini välja selgitatud. Teuvas tegutsev veterinaar Tarja Väisänen sõnas YLE-le, et tema teada on Pia Hoppa postitus seni ainus teadaolev juhtum, mistõttu ei saa haiguse jõudmist Soome hetkel ei kinnitada ega ümber lükata. 

Arvestades seda, kui levinud on koertega reisimine ja osalemine erinevatel rahvusvahelistel koertenäitustel, on nakkuse jõudmine ka Eestisse täiesti võimalik. Haigussümptomite ilmnemisel soovitab VTA pöörduda koos koeraga viivitamatult loomaarsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles