9 toitu sinu söögilaualt, mida peaksid jagama kassiga

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Neljajalgne nurruv lemmik ei pea sugugi leppima vaid kalli poetoiduga, vaid on mitmeid roogasid, mida sa sööd ise ja saad ka kassiga jagada.

New Jersey veterinaar dr Gerald Buchoff tuletab meelde, et kassid on karnivoorid, mis tähendab, et nad vajavad liha, mis täidab nende energia-, valgu- ja rasvavajadused. «Nad ei vaja süsivesikuid, kuid nad vajavad kiudiaineid,» selgitab dr Buchoff Martha Stewartile. «Kui metsikus looduses kassid saaklooma kinni püüavad, söövad nad karvad koos loomaga ja karvad on kiudaineid. Samuti on saakloomade kõhus juurvilju, kust nad samuti kiudaineid saavad, kuid peamiselt tuleb see karvadest.»

Dr Buchoff märgib ka, et kui sa lisad kassi dieeti köögivilju, siis pakud sa talle vajalikke fütotoitaineid, kust loom saab väärtuslikke bioflavonoide ja fenoole, millel on olulised terviseboonused, aidates näiteks võidelda vähi, autoimmuunhaiguste ja põletikega.

Milliseid toiduaineid ei tohiks aga iialgi kassile pakkuda? Dr Buchoff ütleb, et nendeks on jääsalat ja sibulad – neist esimene põhjustab kõhulahtisust ja teine aneemiat. «Ma hoiduks ka tomatitest ja kõrvitsalistest, kuna need on süsivesikurohked köögiviljad, mida kass ei vaja.»

Lisaks tasub tähele panna, et kassid saavad enamiku eluks vajaminevast veest toidust – nii et kui sa näed kassi vett joomas, on midagi tõenäoliselt natuke viltu. Kui sa pead just andma kuivtoitu, tasub seda enne natuke niisutada. See lihtne samm aitab ära hoida ka kasside kroonilise dehüdratatsiooni. Dr Buchoff pole ka konservide suurim fänn, kuna toitu keetes lähevad paljud kasulikud toitained kaduma. «Seepärast on kassidel, kes söövad keedetud toitu, ka palju väljaheiteid. Kui nad söövad toorest toitu, siis väljaheiteid nii palju pole, kuna nende keha kasutab kõik toitained ära.

Siin on seega toidud, mida võid julgelt kassidele pakkuda.

  1. Brokoli. Sisaldab palju antioksüdante ja C-vitamiini. Paku seda kassile mida tooremana, seda parem. Ära maitsesta.
  2. Porgandid. Sisaldavad palju lükopeene, antioksüdante. Purusta porgandid, muidu kass seda ei söö.
  3. Lehtkapsas. Sisaldab palju vitamiine ja kassile vajalikke toitaineid. Lisaks palju A-vitamiini ja vaske. Kuumuta kergelt, haki ja sega lihaga, mida serveerid kassile. Oleks harukordne, kui kass köögivilja eraldi sööb.
  4. Õunad, pirnid, ploomid ja virsikud. Tsitrusvilju tasub vältida, kuid nimetatud vilju mitte – anna neid vaid väikeses koguses.
  5. Liha. 70 protsenti kassi toidulauast peaks olema liha, 25 protsenti organid. Sobib nii kana, veiseliha, kalkun kui ka lambaliha. Liha ei tohiks kuidagi kuumutada, oluline on pakkuda ka piisavalt erinevate organite liha. Lase liha enne läbi hakklihamasina.
  6. Kala. Mitte rohkem kui 15 protsenti kassi toidulauast peaks olema liha – paku seda umbes kord nädalas.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles