Mida tasub teada, kui koju tuleb kutsikas või kassipoeg?

Copy
Foto: Shutterstock

Looma võtmine on suur otsus, mõjutab see sinu elu lausa järgmised paarkümmend aastat. Millised tarvikud loomabeebile hankida ning kuidas kodu tema jaoks valmis sättida.

Valmista kodu ette

Kuna kassipojad on tõelised mägironijad, siis tasub kõik olulised esemed panna peitu. Vastasel juhul võib lusti täis karvakera mänguhoos mõne kallihinnalise eseme riiulilt pahaaimamatult alla lükata. Samuti tasub ettevaatlik olla ülevalt poolavatud akendega ning jälgida, et kiisupoeg sinna vahele kinni ei jääks. See võib lõppeda tõsise tervisevigastuse või isegi surmaga. Kutsikad küll mööda kappe ja kardinaid üles ei roni, aga võivad katki närida juhtmeid ning nende tähelepanu võivad köita sinu ilusad kallihinnalised nahkkingad või muud põnevad vidinad. Samuti vaata ringi selle pilguga, et kodus poleks mürgiseid taimi ega ohtlikke kodukemikaale, mis on suureks ohuks lemmiku tervisele.  

Varu mänguasju

Selleks, et peletada uue parima sõbra igavust ning hoida teda pahandustest eemal, tasub koju varuda erinevaid mänguasju. Juhtmete ja kingade närimiselt tähelepanu kõrvale juhtimiseks sobivad kutsikatele väga hästi erinevad puslemängud, toidupallid ja närimismaiused. Kahtlemata on põnevad veel piiksu- ja tirimismänguasjad. Kõikide mänguasjadega ei ole koera soovitav üksi koju jätta ning lemmikloomapoe müüjad oskavad kindlasti nõu anda, millised on õiged ja ohutud mänguasjad. Kiisudele on meelt mööda erinevad kellukestega pallid, üleskeeratavad hiired, kassitunnelid, turnimispuud või nuputamismängud. Võid kindel olla, et mängimine lööb sinu lemmiku silma särama ning süstib temasse veelgi rohkem lusti ja elurõõmu. Lisaks saab loomabeebi mängides uusi kogemusi ning talle saab mängu kaudu õpetada erinevaid baaskäsklusi.

Turvalised ja sobivad tarvikud

Kui kutsikas tuleb majja talvisel ajal, siis arvesta sellega, et mõnda lühema karvaga tõugu on kindlasti vaja külma eest kaitsta. Selleks sobivad erinevad vestid, joped ja kombinesoonid. Jalutamiseks on kutsikale väga head traksid, mida on võimalik vastavalt looma suurusele reguleerida. Samuti on valikus erinevaid turvatrakse autos kasutamiseks. Kui olete otsustanud ka kiisupoja õue matkama viia ning teda aegapidi väliskeskkonnaga harjutada, siis on neilegi saada spetsiaalseid trakse ja kaelarihmasid. Kassikesel peaks kindlasti olema liivakast ja kraapimispuu. Nii kutsikaid kui kiisupoegi tasub juba maast madalat harjutada transpordipuuriga – siis ei saa sellest nende jaoks ebameeldivad ja hirmsat kohta. Harjutamiseks võib puuri pista mõne nende lemmikmänguasja või maiuse.   

Õige toit

Samamoodi nagu vajavad spetsiaalset ja tasakaalustatud toitu väikesed lapsed, vajavad seda ka loomabeebid. Nii kiisupojad kui ka kutsikad tarbivad rohkem energiat kui täiskasvanud, kuna nad on väga aktiivsed ning vajavad kasvamiseks jõudu. Loomabeebid peaksid sööma neli kuni kuus korda päevas. Selleks, et nende arenev ja kasvav organism saaks toidust kätte kõik vajaliku, ei tohiks toidu pealt kindlasti kokku hoida, vaid investeerida kvaliteetsesse, kõrge lihasisaldusega ja täisväärtuslikku toitu. Samuti tuleb toidu valimisel arvestada tõugu ning muid eripärasid. Valikus on väga erineva koostise ja pehmusega kuivtoitu, mistõttu tuleb etiketiga põhjalikult tutvuda ning vajadusel küsida nõu spetsialistilt. Tingimata peaks toidu ostma loomapoest või -kliinikust.

Tervis kontrolli alla

Kindlasti tuleb loomabeebiga juba esimestel nädalatel käia arsti juures ning veenduda, et ta tervis on korras, ussirohi antud, tehtud kõik vajalikud vaktsiinid ning paigaldatud kiip. Samuti oskavad loomaarstid jagada asjalikku nõu õige toitumise ja hooldamise kohta.

Lemmikloomakindlustus

Õnnetus ei hüüa tulles. Täpselt samamoodi nagu inimesedki võivad ka loomad ootamatult haigestuda ning tõsisemate probleemide puhul võivad nende ravikulud olla päris suured. Lisaks tuleb kindlustus appi veel siis, kui sinu lemmik läheb kaduma või temaga juhtub õnnetus. Kindlustuse sõlmimise hetkel peab olema lemmikloom vähemalt neli kuud vana ning kindlustada ei saa üle kaheksa-aastaseid loomi. Enne lemmiklooma kindlustamist tuleb lemmikule loomakliinikus teostada terviskontroll.  

Uuri lähemalt: www.petcity.ee

Copy
Tagasi üles