Teadlased õpetavad: kui tahad, et kajakas su toitu ei näppaks, tee just seda

lemmik.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Oled sa kunagi rahumeeli rannas nautinud mõnusat päeva ja ühtäkki märganud, et kajakas on piknikulinalt toidu ära napsanud? Kui jah, siis on teadlastel sulle nippe jagada, kuidas olukorda edaspidi vältida.

Exeteri ülikooli teadlased viisid läbi uuringu ning sellest selgus, et kajakaid hirmutab pikaajaline silmside ning tõenäolisemalt varastavad nad toitu siis, kui inimene ei vaata, vahendab Country Living.

Katse käigus pandi Cornwalli rannale krõpsupakk. Nad vaatasid, kaua läheb kajakatel aega pakk tühjaks süüa, samal ajal, kui keegi neid vaatab. Võrdluseks võeti aeg, mis kulus söömiseks kajakatel, keda ei vaadatud avalikult.

Selgus, et keskmiselt kulus lindudel 21 sekundit kauem, et toidule läheneda, kui lähedal istuv inimene neid jõllitas. Mõned ei astunudki ligi.

«Kajakaid peetakse sageli agressiivseteks toiduvarasteks, seega oli väga huvitav näha, et suurem osa ei julgenud katse ajal isegi läheneda,» ütles uuringu juht Madeleine Goumas, kes töötab Exeteri ökoloogia- ja looduskaitsekeskuses. «Ja neil, kes lähenesid, läks enamasti kauem aega, kui neid jälgiti. Mõned ei puudutanudki toitu, kuigi mõni ei pannud tähelegi, et inimene neid vaatas.»

Uuringu teine autor dr Neeltje Boogert märkis, et kajakad õpivad kiiretl. «Nii et kui neil õnnestub inimestelt juba korra toitu näpata, siis otsivad nad rohkem võimalusi,» ütles Boogert. «Me soovitame inimestel enda ümber ringi vaadata, et märgata kajakate lähenemist – neile meeldib sageli toitu selja tagant napsata ja inimesi üllatada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles