Jahuta koera: 6 nõuannet, kuidas seda palava ilmaga teha

Purina ONE
Copy
Foto: Pexels

Suvi meelitab meid välja ilusat ilma ja päikest nautima. Samas, kui sa kavatsed seda teha koos koeraga, tuleb mõned asjad hoolega läbi mõelda ja valmis panna, sest kuumarabandus on koertele väga ohtlik.

Arleigh Reynolds, Purina toitumisspetsialist ja veterinaar aitab meelde tuletada juba tuttavad tõed ning lisab ka mõned uued ja huvitavad nõuanded, kuidas ülekuumenenud koera jahutada.

1. Võta kaasa värsket külma vett.

Paljudele on vee kaasavõtmine elementaarne, kuid seda tasub ikka meelde tuletada. Koer peab saama kiiresti juua, ükskõik kas janu tekkis koduaias mängides või metsarajal.

Võta kaasa kokkupandav veekauss ja spordikorgiga pudel, millest saad vajadusel pritsida vett ka koera kehale. Palaval päeval võib koerale juua anda 15–20 minuti järel. Seega võta kaasa piisavalt palju vett.

Dr Reynolds hoiatab samas, et vett ei tohi anda liiga palju. "Näiteks 20–25  kilo kaaluv koer võiks juua ühe korraga kuni 120–240 ml vett. Talle võib uuesti juua anda umbes 15 minuti pärast. Siis on eelmine kogus maost edasi liikunud."

2. Vees mängimine jahutab.

Dr Reynolds soovitab plaanida suviseid jalutuskäike nii, et koer saaks ka vees mängida. Purskkaevud, basseinid või järved jahutavad koera ja pakuvad lõbu.

Näiteks, kui lähed koeraga jooksma, tee jõe ääres peatus. Viska  pulk vette ja lase koeral ära tuua. See on üllatav, kui kiiresti selline mäng koera maha jahutab ja tema hea enesetunde taastab.

3. Väldi keskpäevast kuumust.

Kui väljas paistab päike, õhk on niiske ja temperatuur 26 kraadi,  on targem keskpäevast kuumust vältida. Nii palavatel päevadel on parem pikemad jalutuskäigud teha kas hommikul või õhtul, kui väljas on jahedam.

Asfalt läheb isegi tavalisel suvepäeval päikese käes nii tuliseks, et seda ei saa käeva katsuda. Dr Reynolds soovitab teepinna temperatuuri testida ka veega. Kui see asfaldi pealt ära aurab, on see koera jaoks liiga tuline.

Dr Reynolds käib oma koertega metsas jalutamas. Metsarajad on varjulised, pehmema pinnasega ja seega koera tervisele ohutumad. 

4. Ära jäta koera autosse.

Kuum auto koera kõige suurem vaenlane. Ära kunagi jäta koera pargitud autosse.

Teda ei aita ka veidi lahti jäetud aknad. Auto salong muutub igal juhul eluohtlikult palavaks. Päikese kätte jäetud autos tõuseb temperatuur kiiresti kuni 70 kraadini.

5. Tunne kuumarabanduse sümptomeid.

Jälgi väljas liikudes koera käitumist ja kehakeelt. Dr Reynolds soovitab reageerida kohe, kui koer hakkab hingeldama või muutub loiuks. Näiteks kui koer aleglustab sammu ja jääb maha, tuleb teha peatus ja lasta tal jahtuda.

Kindlasti soovitab Dr Reynolds jälgida koera kõrvu ja saba.

"Kui kõrvad on püsti ja koer on ergas, siis on kõik hästi. Murelikuks peaks tegema see, kui kõrvad vajuvad lonti. Sama kehtib saba kohta. Olen märganud, et kui koertel hakkab palav, siis nad ei liputa enam saba, vaid lasevad selle päris alla. See on ohu märk."

Kui sa tahad oma koera õigel hetkel aidata, jäta meelde  kuumarabanduse tunnused:

- tugev lõõtsutamine või ilastamine (salivatsioon)

- häiritus ja ebamugavustunne

- oksendamine ja kõhulahtisus

- segadus ja orienteerumishäired

- krambid

Kui märkad kasvõi ühte sümptomit, vii koer kiiresti varju või jahedale kohale, helista veterinaarile ning küsi nõu, mida edasi teha.

Dr Reynolds soovitab kaasa võtta digitaalse termomeetri, et koera temperatuuri kohe mõõta. "Kui koera kehatemperatuur tõuseb üle 40 kraadi, tuleb ta varju viia ja talle puhkust anda," ütleb Dr Reynolds rõhutades, et see on viimane piir. "Näiteks hästi palavust taluval koeral võib kehatemperatuur tõusta 42.8 kraadini, kuid langeb juba ühe minutiga 40 ja järgmise minutiga 39 kraadini."

Kui koer on varju viidud ja puhanud, aga kehatemperatuur ei lange, siis tuleb teda jahutama hakata.

Dr Reynolds soovitab pritsida koera rinda ja kaenlaaluseid jaheda veega, või hõõruda neid kohti märja lapiga. Loputa ka koera suud veega. See aitab tema jahutussüsteemi paremini tööle panna.

6. Kasuta koera jahutavaid tooteid.

Just koerte jaoks on loodud jahutusmatt. See on saadaval erinevates suurustes ning hoiab koera kehatemperatuuri 5-10 kraadi madalamal.

Kui jahutusmatt on kasulik nii kodus kui näitustel käies, siis jalutuskäigu ajal aitab koera kehtatemperatuuri hoida jahutusvest. See on valmistatud vett imavast kangast, mida tuleb lihtsalt aeg-ajalt jaheda veega kasta.

Artikli ilmumist toetab Purina Pro Plan, kvaliteetsed koeratoidud erinevas vanuses ja erineva elustiiliga koertele.   

Tutvu Purina Pro Plan koeratoidu, jahutusmattide ning jahutusvestide valikuga PetCity kauplustes.

Copy
Tagasi üles