Kuhu koeraga ujuma minna?

Copy
Foto: Pixbay.com

Ilusad suveilmad on endast juba märku andnud. Randa minnes tahame ikka ka koera kaasa võtta. Enne lemmikuga randa minemist tasub aga uurida, millistesse kohtadesse loomad üldse lubatud on.

Ametlikult ei tohi koera lahti lasta võõral ega ka riigi territooriumil. Koerad on keelatud peaaegu kõikides avalikes randades. Lemmik kaasa võtta on lubatud vaid sinna, kus ei ole avalik supluskoht ja kus ei ole sellekohast keelumärki.

Levinud koerte ujutamise kohad Tallinnas on näiteks Russalkast Pirita poole jääv rannariba, Merivälja muulist Viimsi poole jääv rannaäär, Põhja-Tallinnas Sepa tänava lõpus asuv rannariba, Stroomi ranna pikendus Rocca al Mare poole ja Raku järve põhjakalda osa, kus pole vastavat keeldu.

Tartus on koera või kassi ujutamine keelatud avaliku supluskoha ujumistsoonis suplushooajal (1. juunist 31. augustini) ja purskkaevus. Kuid eeldusel, et omanik tagab järelvalve oma koera üle, võib koeraga ujuda kõikjal väljaspool avalike supluskohtade alasid.

Pärnus on lubatud koertega viibida Mai ranna Mere tänava pikendusel Mai teises rannaosas. Raekülas asub kaks randa, millest üks on Harju ja teine Hirve tänava pikendusel. Koertega on lubatud viibida vaid Harju tänava rannas.

Ujuma minnes pea kindlasti kinni lemmiklooma pidamise eeskirjast ja ranna etiketist. Loom ei tohi häirida avalikku korda ja teiste isikute rahu. Koera tohib avalikus kohas pidada ainult rihma otsas ja suukorviga varustatult. Omanik peab oma looma järelt koristama. Jälgi, et sinu neljajalgne sõber ei reostaks üldkasutatavaid territooriume. Paljud arvavad, et kui loom on randa häda teinud, siis piisab, kui sellele auk kaevata ja liiv peale lükata. See on aga väga ebaviisakas. Võta randa igaks juhuks kakakotid kaasa ja vii kasutatud kott pärast koos sisuga lähimasse prügikasti.

Arvesta ohtudega

Looma randa kaasa võttes pead arvestama ka sealsete ohtudega. Kui lähed randa ise päevitama ja ujuma, siis jäta koer parem koju. Kui tahad aga teda vees ujutada, eelista pigem jahedamat aega, näiteks varahommikut või hilisõhtut, kui päike on loojunud, õhk jahedam ja rannas seega tõenäoliselt ka vähem teisi külastajaid.

Kuigi üldjuhul oskavad kõik koerad ujuda, võib teinekord ka väga entusiastlik ujuja ohtu sattuda. Mõni tunneb veest ja ujumisest nii suurt rõõmu, et ei ole enam suuteline oma piire tunnetama. Nii võib ka kõige osavama ujuja ramm lõppeda. Oma kehaehituse tõttu on koerad ujudes alati samas asendis, seega ei saa nad väsimuse korral jalgu maha panna nagu inimesed saavad. Nii võib koer aga uppumisohtu sattuda. Lemmikloomapoodides on müügil küllaltki suur valik just spetsiaalselt koertele mõeldud päästeveste, mis on eriti hädavajalikud, kui plaanid koera paadireisile või aerulauale kaasa võtta.

Ära lase oma koeral vabalt ringi joosta. Lisaks teile on rannas kindlasti ka teisi inimesi ja võimalik ka, et loomi. Pane oma lemmikule kindlasti kaelarihm kaela ning eelista lühikest tekstiilist rihma. Nahast rihm võib märjaks saades ruttu koledaks minna ja kui rihm on lühike, on loom kindlalt omaniku kõrval. Su neljajalgne sõber võib olla igati tubli ja sõnakuulelik, aga kui ümberringi on palju lustivaid rannalisi ja kära, võib ka kõige eeskujulikum koer omaniku jaoks ootamatult reageerida ja halvemal juhul teisi rünnata. Kui tahad aga oma koera mõnele teisele rannas olevale koerale tutvustada, küsi kindlasti omanikult luba, sest kõik koerad ei soovi teistega suhelda.

Kui koer on rihmas, on ta ka alati sinu valva pilgu all. See on vajalik, sest üksi ringi luusides võivad looma tähelepanu köita erinevad pulgad ja näiteks ka kaldale uhutud surnud kalad. Paraku võivad need loomale kõrri kinni jääda. Kergemal juhul aga suuõõnt vigastada, kuid seegi võib loomale palju valu tekitada. Parem võta talle erinevaid veemänguasju kaasa, millega hea vees lustida on. Nii saad korraga oma sõbrale jahutust ja mängurõõmu pakkuda.

Hea jahutus on loomale kindlasti oluline. Koertel on inimesest erinev termoregulatsioon, mistõttu kuumenevad nad kiiremini üle. Kui te parajasti vees pole, lase loomal puhata. Ära jooksuta teda liialt. Tekita talle randa varjualune ja hoia seal värsket joogivett. Müügil on erinevaid spetsiaalselt koertele mõeldud joogipudeleid. Võta kaasa eraldi puhas vesi. Kindlasti ära kasuta mere- või järvevett. Järves võib vohada ohtlik sinivetikas. Soolase merevee joomine viib aga kehast vedelikud välja ja nii muutub janu hoopis suuremaks.

Kui te parajasti vees ei ole ja koer puhkab, võid ta märga rätikusse mässida, et tal jahedam oleks. Tänapäeval on müügil ka jahutusveste, mis võib koerale mugavam olla, kuna ei tule liigutades ümbert ära.

Igal juhul kui plaanid koeraga randa minna, pea kinni lemmiklooma pidamise eeskirjast. Loomaomanikul on keelatud ujutada ja pesta koera või kassi avalikus supluskohas, tiigis või purskkaevus. Jälgi kindlasti vastavaid märke ja enne kui rannast ära lähete, vaata, et midagi maha ei jääks. Korista oma lemmiku tagant!

Copy
Tagasi üles